Vosganian curăţă Nuclearelectrica de datoriile la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul economiei şi finanţelor explică măsura prin pregătirea companiei pentru listarea la bursa de valori Datoriile Nuclearelectrica, de circa 200 milioane de lei, au fost şterse, ca

Ministrul economiei şi finanţelor explică măsura prin pregătirea companiei pentru listarea la bursa de valori

Datoriile Nuclearelectrica, de circa 200 milioane de lei, au fost şterse, ca un pas premergător listării la bursă a operatorului centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, a declarat, ieri, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. El a arătat că operaţiunea respectă cerinţele europene din domeniul concurenţei.

Măsura era previzibilă, întrucât, la sfârşitul lunii august, Vosganian şi-a exprimat speranţa că parlamentul va aproba ştergerea datoriilor Nuclearelectrica, întrucât compania este un obiectiv strategic al dezvoltării pieţei de energie.

Măsura era prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă 128/2006, privind unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare. "Am curăţat Nuclearelectrica de datorii de circa 200 milioane de lei şi compania se pregăteşte de listare", a afirmat Vosganian, la un seminar organizat la Banca Naţională a României (BNR), potrivit Mediafax.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 128/2006 prevede acordarea de scutiri de la plata obligaţiilor fiscale pentru 34 de societăţi comerciale, printre care Nuclearelectrica şi Termoelectrica, la care statul român este acţionar şi care au un impact major în economie.

De altfel, şi companiei Termoelectrica, "gaura neagră" a sistemului energetic, i-au fost şterse treptat, de la începutul anului, datorii bugetare de aproape trei miliarde de lei.

10-15% din acţiuni, pe bursă

Conform strategiei energetice pe 2007-2020 aprobate recent de guvern, una dintre măsurile care trebuie luate în cazul companiei Nuclearelectrica este "ştergerea urgentă a datoriilor istorice". Vosganian a declarat în repetate rânduri că, în caz contrar, societatea nu poate participa la proiectul finalizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Compania a demarat deja procesul de atragere a investitorilor străini în acest scop. La peste 35 de caiete de sarcini cumpărate, au fost primite, oarecum surprinzător, doar şase oferte angajante. Ofertanţii sunt însă grupuri mari din Europa: Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdrola Spania, Arcelor-Mittal România, CEZ Cehia şi RWE Germania. Rezultatul selecţiei ofertelor va fi cunoscut la finele lunii noiembrie.

Listarea la bursă a companiei Nuclearelectrica este prevăzută şi în strategia energetică. Potrivit acestui document, statul va vinde pe Bursă un pachet de 10-15% din acţiunile operatorului centralei de la Cernavodă, începând cu 2008. "Pachetul majoritar va fi deţinut de statul român, Nuclearelectrica fiind un producător strategic", se menţionează în documentul citat.

Compania a devenit al doilea mare producător, după Hidroelectrica.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite