Vopseaua de păr, nocivă pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care îşi vopsesc părul cel puţin de nouă ori pe an au un risc cu 60% mai crescut de a se îmbolnăvi de cancer Femeile care îşi vopsesc părul prea des prezintă un risc

Persoanele care îşi vopsesc părul cel puţin de nouă ori pe an au un risc cu 60% mai crescut de a se îmbolnăvi de cancer

Femeile care îşi vopsesc părul prea des prezintă un risc crescut de a suferi de cancer. Potrivit unui studiu, folosirea vopselei de păr de mai mult de nouă ori pe an creşte cu 60% riscul de apariţie a bolii denumită leucemie limfocită cronică. Afecţiunea se caracterizează printr-o producţie excesivă de celule sangvine albe anormale, care suprapopulează măduva osoasă şi ajunge de multe ori în sângele periferic.

Specialiştii atrag atenţia cu precădere persoanelor care obişnuiau să-şi vopsească părul înainte de 1980, acestea prezentând un risc de 70% de dezvoltare a unui cancer al sângelui. Şi asta, susţin ei, pentru că produsele comercializate în acea perioadă conţineau ingrediente toxice care au încetat a mai fi folosite în produsele moderne.

Studiul specialiştilor de la Universitatea Yale din SUA mai arată faptul că riscul de dezvoltare a cancerului creşte în cazul femeilor care folosesc vopsea de păr de culoare neagră. Ele au un risc de 50% de a suferi de limfom folicular (un neoplasm cu punct de plecare din sistemul limfatic).

35% din europence îşi vopsesc părul

Cercetările au fost întreprinse de o echipă internaţională de specialişti, condusă de dr. Yawei Zhang, de la Universitatea Yale. Aceştia au monitorizat în jur de 10.000 de persoane, care au folosit vopseaua de păr între 1988 şi 2003. 4.461 dintre acestea au fost diagnosticate cu limfom folicular.

Studiul cercetătorilor americani succede unui raport dat publicităţii recent de către Centrul internaţional de cercetări asupra cancerului (CIRC), agenţia specializată din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit căruia coafezele prezintă un risc crescut de cancer din cauza coloranţilor şi a altor produse chimice pe care le utilizează.

Cercetătorii au catalogat drept cancerigene şi câteva noi substanţe chimice - amine aromatice. Specialiştii reuniţi la Lyon nu au găsit însă argumente epidemiologice în privinţa unui posibil risc de cancer la persoanele care îşi vopsesc singure părul.

Potrivit statisticilor, aproximativ 35% din femeile din Europa, Japonia şi SUA îşi vopsesc părul. În opinia specialiştilor, este foarte important să se cunoască riscurile la care o persoană se expune odată cu folosirea vopselei de păr, mai ales dacă produsul achiziţionat nu a fost testat suficient.

În schimb, reprezentanţii companiilor producătoare de vopsele de păr susţin că produsele lor au fost lansate pe piaţă numai în urma unor teste riguroase şi aprofundate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite