Voluntarii americani din Corpul Păcii dau asigurări că România va rămâne în sufletul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti

Voluntarii americani care activeazã în România în cadrul agenţiei Corpul Pãcii s-au arătat plăcut impresionaþi de ospitalitatea românească, dar au semnalat şi aspecte mai puţin plăcute, precum problemele pe care le au copiii strãzii sau curãţenia care lasă de dorit din unele oraşe.

Voluntarii şi-au povestit experienţa în România joi, la marcarea a 22 de ani de cooperare şi colaborare între guvernele român şi american prin intermediul agenţiei Corpul Pãcii şi a angajaţilor sãi.

Corpul Pãcii îşi va închide programul din România în luna august 2013. Gala, care a avut loc la reşedinţa ambasadorului american, Mark Gitenstein, a inclus şi un târg la care au fost prezentate proiectele şi schimburile culturale dintre voluntarii americani şi comunitãţile locale româneşti în care ei au trãit şi şi-au desfãşurat activitatea.

Melissa Royer, aflatã în România de un an şi jumãtate, a afirmat cã a avut parte de o experienţã superbă în Bucovina, unde predã engleza la o şcoalã, dar susţine că a observat şi lucruri mai "ciudate", pe care nu le-a întâlnit în SUA, cum ar fi parcarea maşinilor pe trotuar.

"Cel mai mare şoc cultural pe care l-am avut ţinea de faptul cã maşinile erau parcate pe partea destinatã pietonilor. În SUA nu mai vãzusem maşini pe trotuar. Un alt moment a fost descoperirea ciorbei de burtã. În schimb, îmi plac sarmalele cu mãmãligã, brânzã şi smântânã", a declarat pentru Agerpres Melissa Royer, în vârstă de 23 de ani.

Un alt voluntar, Theron LaBounty, de 36 de ani, a remarcat o serie de aspecte pozitive în ţara noastrã, afirmând cã viaţa este mai liniştitã aici, "fãrã stres", cu oameni foarte generoşi. "Dacã baţi la uşã, te primesc în casã fãrã probleme. În America nu merge aşa", a explicat el.

Pe de altã parte, Theron LaBounty s-a referit şi la alte probleme cum ar fi cea a copiilor orfani, a oamenilor fãrã adãpost şi a gunoiului de pe stradã. "Sper cã în viitor va merge mai bine", a adãugat voluntarul, afirmând cã România va rãmâne în sufletul sãu pentru tradiţiile frumoase.

Ambasadorul Mark Gitenstein a povestit cazul unui voluntar al Corpului Pãcii pe probleme de mediu, care a lucrat timp de doi ani la Botoşani cu o echipã de cinci persoane. Ei au testat nivelul de nitraţi din apa a sute de fântâni din zonã, vopsindu-le în verde pe cele cu apã potabilã.

"Testarea şi diferenţierea fântânilor au dus la rezultatele dorite: mai puţini copii s-au îmbolnãvit, iar campania de informare ulterioarã a asigurat o mai bunã conştientizare a problemei de cãtre pãrinţi şi comunitate şi a nevoii de a construi fântâni mai adânci, în locuri mai sigure", a spus el.

Corpul Pãcii a fost înfiinţat la iniţiativa preşedintelui John F. Kennedy la 1 martie 1961 pentru a promova pacea mondialã şi prietenia între state. Pânã în prezent peste 200.000 de americani au lucrat pentru Corpul Pacii în scopul promovãrii înţelegerii interculturale dintre americani şi cetãţenii altor 139 de ţãri.

Agenţia a activat în România pe parcursul ultimilor 22 de ani cu 1200 de voluntari în 230 de comunitãţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite