Voiculescu, în compania selectă a predecesorilor Barany şi Quintus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia CNSAS privind colaborarea liderului PC, Dan Voiculescu cu fosta Securitate nu constituie primul caz de acest fel. Cu opt ani în urmă, trecutul de poliţie politică al ministrului

Decizia CNSAS privind colaborarea liderului PC, Dan Voiculescu cu fosta Securitate nu constituie primul caz de acest fel. Cu opt ani în urmă, trecutul de poliţie politică al ministrului sănătăţii, udemeristul Francisc Barany, a zguduit Coaliţia CDR, scandalul soldându-se cu demisia acestuia. Anul 2000 a adus în preajma alegerilor dezvăluirea trecutului de informator politic al decanului liberal, Mircea Ionescu-Quintus, alături de alt senior PNL: Dan Amedeo Lăzărescu.
În 1998, nominalizarea lui Francisc Barany pentru funcţia de ministru al sănătăţii a fost la scurt timp marcată de dezvăluirile remise presei de căpitanul SRI, Constantin Alexa, care a dat publicităţii declaraţia de colaborator al Securităţii a udemeristului. A urmat un proces răsunător lăsat cu o condamnare de opt ani cu suspendare şi trecerea în rezervă a lui Alexa. Deşi în instanţă a avut câştig de cauză, Barany a fost silit de prim-ministrul de atunci, Radu Vasile, să demisioneze înainte de pronunţarea verdictului. În octombrie 2004, verificările efectuate de CNSAS în rândurile candidaţilor parlamentari readuceau numele lui Barany în atenţia opiniei publice. Barany era găsit de Colegiu, alături de alţi şapte candidaţi, drept colaborator al fostei Securităţi. În documentul CNSAS mai figurau doi candidaţi peremişti, foşti ofiţeri ai Securităţii: Ion C. Frîntu şi Ilie I. Merce. Verdictul CNSAS a încheiat cariera politică a lui Barany, el fiind obligat de conducerea UDMR să renunţe la candidatură. În perioada 2000-2002, a venit rândul liberalului Mircea Ionescu-Quintus să dovedească prin toate mijloacele legale eroarea CNSAS care-i găsise dosarul de poliţie politică. Având de apărat imaginea victimei urmărite de organele represive ale regimului comunist, seniorul liberal a apelat la diverse metode pentru a pune sub semnul întrebării corectitudinea acestui verdict: de la amintirea unor decizii eronate ale CNSAS în cazul unor candidaţi la alegerile locale până la solicitarea unei expertize grafologice asupra notelor informative care-l incriminau. Cu PNL solidarizat strâns în jurul său, Quintus a reuşit în 2002 să câştige procesul pe care-l înaintase în instanţă, însă pe un viciu de procedură, nu pe fondul problemei. Colegiul a continuat să-l considere un informator cu state vechi în domeniu. Ulterior, fostul preşedinte al CNSAS, Gheorghe Onişoru, avea să anunţe descoperirea pe microfilm a angajamentului seniorului liberal cu Securitatea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite