Vlădescu, victima creşterii pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Finanţe nu crede că sunt bani suficienţi pentru majorarea pensiilor anunţată de guvern şi spune ca va demisiona După săptămâni de scandal politic, se părea că

Secretarul de stat în Finanţe nu crede că sunt bani suficienţi pentru majorarea pensiilor anunţată de guvern şi spune ca va demisiona

După săptămâni de scandal politic, se părea că guvernul a reuşit să evite răspunsul la întrebarea simplă: "De unde bani pentru majorarea pensiilor cu nu mai puţin de 40% într-un an?". Primeşte însă o lovitură dură chiar din interior. Sebastian Vlădescu pare să ştie răspunsul la întrebare şi... ameninţă cu demisia. Iar până acum nu s-a prea auzit ca un membru marcant al Executivului să-şi dea demisia din cauza dezacordurilor privind un act normativ, susţinut chiar de colegii lui politici.

"Avem viziuni diferite. Creşterea pensiilor este nesustenabilă. Nu ştiu care sunt sursele de finanţare, iar alegerea salariului mediu brut ca parametru de majorare este o mare capcană. Voi pleca pentru că nu mai am ce face aici", a ţinut ieri să transmită fostul ministru de finanţe şi actualul secretar de stat în acelaşi minister, Sebastian Vlădescu, într-o declaraţie către NewsIn.

El a lăsat să se înţeleagă că demisia ar putea surveni în câteva luni, după ce va finaliza privatizarea Automobile Craiova, fiind preşedintele Comisiei de privatizare, şi după ce Comisia Europeană va aproba, în septembrie, ultimele două Programe Operaţionale Sectoriale.

"Până îmi voi termina treaba"

"Voi pleca atunci când îmi voi termina treaba", ne-a declarat ieri Vlădescu, fără prea multe amănunte, "pentru că e duminică şi sunt în vacanţă".

Cât priveşte motivul invocat al demisiei, lipsa de sustenabilitate a creşterii pensiilor, spune că poziţia sa este deja cunoscută, încă din momentul când "a fost făcută propunerea".

"O majorare atât de abruptă se va resimţi destul de mult în buget, undeva peste două miliarde de euro, aproximativ 2% din PIB, şi efortul va fi pe termen lung, iar până la urmă sumele vor fi luate de la investiţii", spunea, în iunie, secretarul de stat. O declaraţie stridentă într-un şir de asigurări oficiale optimiste venite de la guvern, în special de la ministrul de finanţe. Varujan Vosganian nu înceta să vorbească despre faptul că bugetul poate suporta fără probleme mărirea pensiilor, datorită creşterii economice solide.

Recent, la prezentarea bugetului pe 2008, ministrul Vosganian a ieşit din nou la rampă cu o declaraţie neobişnuit de optimistă - veniturile vor ajunge la 39% din Produsul Intern Brut. Pentru anul acesta, guvernul mizează pe un procent de 34% şi acesta considerat însă optimist, în condiţiile în care, în 2006, când nu au fost probleme precum seceta, veniturile nu au trecut peste 30%.

În divergenţă cu superoptimismul lui Vosganian

Un asemenea optimism a fost însă rapid taxat ca fiind nerealist de analiştii economici din ţară, dar şi din străinătate. Fondul Monetar Internaţional şi reprezentanţi ai agenţiei de rating Fitch au avertizat asupra riscurilor pe care le implică dublarea pensiilor în următorii doi ani, riscuri precum reaprindera inflaţiei şi devalorizare accentuată a leului.

În faţa unor asemenea critici, Sebastian Vlădescu nu numai că nu îi ia apărarea ministrului său, ba pune şi paie pe foc.

El arată că este o capcană raportarea punctului de pensie la salariul mediu brut pe economie, un indicator anunţat post factum de statistica oficială. "Dacă va fi mai mare decât se aşteptau, guvernanţii vor fi obligaţi să majoreze pensiile în raport cu acest indicator, pentru că aşa spune legea", a explicat Vlădescu pentru NewsIn. În urma modificării Legii pensiilor, valoarea punctului de pensie va fi, în 2008, la 37,5% din salariul mediu brut, iar în 2009, 45%.

Arătând că este în conflict deschis cu Varujan Vosganian, Sebastian Vlădescu nu se pronunţă însă şi asupra relaţiei cu primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu. Întrebat de ce a acceptat să rămână în Finanţe ca secretar de stat, după demiterea sa, Vlădescu a afirmat că acelaşi prieten, care l-a rugat în 2006 să ocupe funcţia de ministru, l-a rugat în aprilie 2007 să accepte funcţia de secretar de stat pe domeniul fondurilor europene.
"Eu nu am orgolii. Acelaşi prieten Călin (n.r. premierul Călin Popescu Tăriceanu) m-a rugat să rămân să mă ocup de fondurile europene."

Politica i-a separat pe prietenii Vlădescu şi Tăriceanu

Numirea lui Vlădescu, în septembrie 2005, la conducerea Ministerului de Finanţe a provocat, de la început, un scandal în PNL. Cristian Boureanu s-a opus acestei numiri, întrucât Vlădescu, după ce îi fusese naş de căsătorie, fugise cu soţia tânărului lider PNL. Premierul Tăriceanu, prieten cu Vlădescu, a trecut peste aceste obiecţii de natură etică, iar Boureanu a plecat la PLD-ul lui Stolojan. La scurt timp, au început însă să apară divergenţe şi între Vlădescu şi cel pe care acesta îl numeşte acum, cu oarecare ironie, "prietenul Călin". În vara lui 2006, într-o şedinţă controversată a CSAT, ministrul de atunci al finanţelor a votat împotriva retragerii din Irak, propunere iniţiată de PNL. Vlădescu a avut o dispută, legată de taxa de primă înmatriculare, şi cu Varujan Vosganian, pe vremea când acesta din urmă era doar ministru al economiei. Vosganian susţinea că această taxă este una fiscală, iar Vlădescu spunea că este una de mediu. (Mircea Marian)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite