Vlad Enăchescu: „Forţaţi de împrejurări, ne-am îndreptat spre alte sporturi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o experienţă de 13 ani la TVR, jurnalistul conduce de un an destinul postului Telesport. Vlad Enăchescu încearcă să facă din Telesport o televiziune competitivă, în ciuda faptului că postul nu deţine drepturi de transmisie pentru competiţii importante.

„Adevărul“: Eşti de aproape un an la Telesport. Acum că eşti într-o funcţie de conducere la o televiziune de sport, ai reuşit să-ţi pui în aplicare ideile?

Vlad Enăchescu: Aici am găsit o altă situaţie faţă de ce era la TVR. Nu erau foarte multe drepturi cumpărate şi a trebuit să lucrăm cu un material mai modest şi să facem ceva care să arate decent. Sunt deja lucruri pe care le pot trece la reuşite şi altele pe care nu le-am putut rezolva.

Pentru ce mi-am propus până acum sunt pe plus. Mai mult cântăresc lucrurile pe care nu am reuşit încă să le fac şi sper ca până la finele anului să reuşesc. 

Regreţi ceva din perioada petrecută la TVR?

Greu va mai reuşi cineva vreodată să facă o redacţie cum a fost cea din TVR - o agenţie de sport foarte solidă, cu oameni foarte importanţi, care se dovedesc acum oamenii din piaţă bine aşezaţi, cu poziţii importante. Din punctul acesta de vedere nu cred că a existat o redacţie atât de bine construită ca aceea din TVR.

O echipă se formează în câţiva ani, iar la TVR era o echipă formată prin ‘92, care a ajuns la maturitate prin 2004. De atunci până în 2008 am fost la capacitate maximă.

De ce alte sporturi au atât de puţin spaţiu de emisie?

Recepţia telespectatorilor faţă de alte sporturi e foarte mică. Fotbalul, orice ai face, este peste tot în lume un subiect aparte, aduce cei mai mulţi oameni la stadion şi naşte cele mai mari patimi.

Orice construieşti în jurul fotbalului are mult mai multe şanse de reuşită decât în orice alt sport şi atunci eşti obligat să o cârmeşti tot spre ce îţi aduce audienţă.

Audienţele mari la alte sporturi sunt la Jocurile Olimpice. Telesportul e forţat de împrejurări să se aplece şi spre celelalte sporturi, fotbalul e puţin la noi, nu am avut drepturi prea multe şi ne-am îndreptat spre tenis, atletism, nataţie şi alte chestiuni complementare, patinaj artistic, dansuri sportive. Încercăm să oferim alternativă.

Ce se întâmplă cu emisiunea ta de la Realitatea?

Am funcţionat tot turul sâmbăta şi duminica, iar când am discutat cu ei pentru retur, le-am spus că nu cred că se justifică încă o emisiune, atât timp cât există alte şapte show-uri pe aceeaşi temă.

Nu mi-e frică de concurenţă. Realitatea nu e neapărat o televiziune la care să faci aşa ceva, am făcut ediţii speciale când subiectul era ofertant.

De ce crezi că nu se face performanţă în fotbalul românesc?

Problema mare cu care se confruntă fotbalul românesc e lipsa de credibilitate. În alte ţări nu se discută chestiuni de genul arbitrajului. O altă problemă este partea economică, bugetele echipelor noastre sunt hilare în comparaţie cu ceea ce se întâmplă în alte ţări. Cluburile din România nu au nici strategie.

E şi greu să faci aceste lucruri, când ai un jucător bun şi, cum creşte puţin, vine cineva şi îl ia. Iar orgoliile investitorilor români din fotbal îi împiedică să gândească pe termen lung. O echipă nu se naşte într-o lună, ci trebuie să acorzi încredere unui antrenor pe termen lung.

Jurnalist tânăr cu experienţă

Jurnalistul Vlad Enchescu are 33 de ani şi o experienţă de 15 ani în redacţiile de sport de la TVR, Realitatea şi Telesport. În primii ani petrecuţi la televiziunea publică a participat la transmiterea celor mai importante evenimente sportive.

Cea mai mare reuşită profesională a sa de până acum este, după cum spune el, Euro 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite