Vizele şi Irakul tensionează summitul SUA-UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsuri de securitate de un milion de euro, la Viena

ameninţă să altereze atmosfera discuţiilor, desfăşurate într-o Vienă aflată sub "asediul" forţelor de ordine şi izolată de măsurile de securitate fără precedent. În timp ce administraţia americană priveşte "de sus" reuniunea, europenii, prin preşedintele CE, Jose Emanuel Barroso, şi Javier Solana, responsabilul pentru relaţiile transatlantice, vor face presiuni pentru închiderea Guantanamo.

Politica vizelor, în funcţie de numărul de soldaţi în Irak
Deoarece SUA cer în continuare vize cetăţenilor din ţările estice nou-intrate în UE, dar şi Greciei, UE ameninţă cu introducerea vizelor pentru diplomaţii americani. Renunţarea la vize pentru statele care au aderat în 2004 la Uniune reprezintă un semn de recunoaştere a Europei extinse, comentează oficialii de la Bruxelles. Relaxarea excepţională a regimului de vize pentru Polonia, discutată în Congresul american, e şi ea comentată maliţios: "Polonia este un aliat activ al SUA în Irak şi Afganistan. Politica de vize a SUA depinde de numărul de soldaţi pe care o ţară îi are detaşaţi în zonele de conflict". Franţa, Spania şi Grecia cer deja viză diplomaţilor americani care lucrează pe teritoriul lor.

Geamantane suspecte agită Cobra
Ajunul summitului SUA-UE a fost ieri marcat de trei alarme cu bombă care s-au dovedit a fi false. Trei geamantane suspecte, unul dintre ele chiar în apropierea hotelului Intercontinental, unde va înnopta preşedintele american, Geoge W. Bush, au agitat serviciile secrete şi poliţia austriacă. După ce două dintre geamantane au fost deflagrate controlat, s-a dovedit că ele conţineau deopotrivă cabluri, baterii şi ceasuri. Vienezii sunt revoltaţi de măsurile de siguranţă fără precedent luate pentru vizita lui Bush: circulaţie restrânsă, muzee şi localuri închise. Pe lângă miile de poliţişti, cu ochii în patru stau 200 de agenţi ai trupelor de elită austriece "Cobra". Măsurile de securitate pentru cea mai "vânată personalitate din lume" costă austriecii circa un milion de euro. Spitalul vienez AKH, unde a fost operat preşedintele Băsescu, şi-a suplimentat numărul de cadre în cazul în care vreunul dintre oaspeţii americani va avea nevoie de intervenţie medicală. Totodată, tinerii socialişti austrieci şi-au pregătit, pentru protestul faţă de războiul din Irak programat pentru astăzi, pancarte cu "Stop Bush!" şi "Bush go home!" şi tricouri pătate cu sânge.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite