Viscol şi vreme rea în Muntenia, Oltenia şi Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viscolul şi gerul Bobotezei au pus autorităţile pe jar, adaugând noi probleme la cele care dădeau deja bătăi de cap guvernanţilor: inundaţii şi alunecări de teren. Mai multe localităţi

Viscolul şi gerul Bobotezei au pus autorităţile pe jar, adaugând noi probleme la cele care dădeau deja bătăi de cap guvernanţilor: inundaţii şi alunecări de teren. Mai multe localităţi din Muntenia, Oltenia şi Dobrogea au rămas izolate din cauza troienelor, sau în beznă, ca urmare a ruperii reţelelor electrice. Pentru a lua pulsul realităţii, primul-ministru a convocat, ieri, la Palatul Victoria, o videoconferinţă cu prefecţii.
Cantitatea de precipitaţii înregistrată în 24 de ore a fost de 15 litri pe metru pătrat, ceea ce corespunde unui strat de zăpadă de 15-30 de centimetri. De astăzi, "precipitaţiile se vor diminua, dar vremea continuă să se răcească, până la temperaturi de -12 grade Celsius", a avertizat directorul Agenţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu. El a prognozat că în intervalul 12-16 ianuarie vor cădea iar precipitaţii însemnate, după care urmează o încălzire relativă a vremii.
"Avem gheaţă la mal"
Încălzirea vremii va pune alte probleme autorităţilor. Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a avertizat că râurile din Arad, Timiş, Mehedinţi şi Dolj trebuie monitorizate permanent, pentru că există pericolul producerii de inundaţii. În schimb, pe alte cursuri de apă au apărut probleme specifice iernii. "Avem gheaţă la mal şi pod de gheaţă", a spus Stanciu, dând ca exemplu râurile Mureş, Moldova, Suceava, Someş, Dorna şi Bistriţa. Tăriceanu i-a cerut directorului INHGA să detoneze podurile de gheaţă, dar acesta a spus că nu este o soluţie foarte bună şi, în anumite condiţii, s-ar putea inunda casele din aval.
Mantale şi Videanu, într-un glas: No problem!
"Vă salut, domnule prim-ministru", şi-a început raportul din cadrul videoconferinţei primarul Capitalei, Adriean Videanu. "Vă contra-salut", a răspuns colocvial Tăriceanu. Edilul Bucureştiului, ca şi prefectul, Mioara Mantale, a considerat că oraşul nu are probleme deosebite create de viscol, circulaţia desfăşurându-se "normal în condiţii de iarnă". El a afirmat că nici nu a fost nevoie să folosească toate utilajele de care dispune. Atunci, premierul i-a cerut primarului Videanu să cureţe de zăpadă şi străzile secundare, care sunt de obicei "uitate", iar bucureştenilor le-a sugerat să folosească mai mult transportul în comun. La finalul dialogului cu primarul şi prefectul Bucureştiului, Tăriceanu i s-a adresat lui Videanu mai puţin protocolar, spunând: "Mulţumesc mult, dragă Adi şi doamnă prefect".
Ţara a început să o ia la vale
Dar cea mai gravă problemă a autorităţilor o constituie alunecările de teren. Prefecţii mai multor judeţe au semnalat alunecări de teren care pun în pericol chiar viaţa. Mai multe familii au fost evacuate şi cazate de autorităţi pentru că le-au fost distruse casele sau acestea urmează să se ducă la vale odată cu pământul de sub ele. Situaţii foarte grave sunt în judeţele Vâlcea, Buzău, Prahova, Argeş, Dolj, Dâmboviţa etc.

Un număr de 40 de localităţi din cinci judeţe, fără energie electrică
Un număr de 40 de localităţi din cinci judeţe au rămas fără energie electrică din cauza viscolului şi a zăpezii din noaptea de joi spre vineri, informează societatea Electrica SA. Astfel, din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului, în câte o localitate din judeţele Bacău, Buzău şi Ialomiţa, în 17 din Tulcea şi 20 din Călăraşi au fost avariate reţelele de distribuţie a energiei electrice.

Zăpada pe trotuar aduce o amendă de până la 10 milioane de lei
Autorităţile au aruncat pe străzile Capitalei, încă de la primele ore, mai multe tone de substanţe antiderapante, în mod special clorură de calciu. Numai în sectorul 3 au fost în acţiune 90 de utilaje, din care 61 lame pentru îndepărtat zăpada, 16 sărăriţe pentru împrăştierea materialului antiderapant şi 13 autostropitoare. Pentru combaterea poleiului vor fi folosite 2.000 de tone sare umectată şi alte sute de tone de substanţe. Sute de muncitori au fost şi ei mobilizaţi în toată Capitala. Pentru deszăpezire, s-a intervenit atât pe arterele cu transport în comun, cât şi pe străzile de legătură, inclusiv accesele la staţiile de salvare, spitale, policlinici, fabrici de pâine, pieţe, pompieri, creşe, grădiniţe, şcoli, sedii ale poliţiei şi garaje RATB. Autorităţile reamintesc bucureştenilor că au obligaţia să îndepărteze gheaţa şi zăpada imediat după depunere (nu mai târziu de 24 de ore) de pe trotuarele şi rigolele din jurul imobilelor, curţilor, sediilor sau al altor suprafeţe de teren pe care le deţin şi să le depoziteze astfel încât să nu încurce circulaţia auto şi pietonală. În caz contrar, riscă amenzi între 500 şi 1000 RON.

Trenurile de Constanţa au întârzieri
Toate trenurile care vin sau pleacă din judeţul Constanţa au întârzieri de mai bine de o oră din cauza vântului foarte puternic, care a dus la restricţii de viteză pe anumite porţiuni. Trenurile circulă cu restricţii de viteză, de la 140 de kilometri la oră la 50 de kilometri la oră, pe porţiunea Feteşti - Ciulniţa - Lehliu, care are câţiva zeci de kilometri.

Inundaţii şi alunecări de teren la Cornu
O şcoală generală şi mai multe gospodării din comuna Cornu au fost inundate din cauza alunecărilor de teren activate de ploile din ultima perioadă. Două locuinţe şi două poduri din aceeaşi localitate sunt în pericol de a se prăbuşi în urma precipitaţiilor abundente căzute în ultimele zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite