Virusul prostiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

înăbuşit. Au vrut să dea un mesaj pentru a se opri scăderea cu 80 la sută a vânzărilor de carne de pasăre. Uitându-te la ei, te-apucă sila. Nu pentru că şi-au uns fălcile cu grăsime de

înăbuşit. Au vrut să dea un mesaj pentru a se opri scăderea cu 80 la sută a vânzărilor de carne de pasăre. Uitându-te la ei, te-apucă sila. Nu pentru că şi-au uns fălcile cu grăsime de pui, ci pentru că joacă teatru de doi bani, poate aşa uităm de bulibăşeala care a pus stăpânire pe România.
De o săptămână, autorităţile centrale şi locale, răspunzătoare de lupta cu aviara, dovedesc că n-au minte nici cât găina. În Braşov au început să scape de păsările moarte îndesându-le în gropi comune. După câteva zile s-au dumirit că au creat premisele unei catastrofe ecologice, în condiţiile în care zeama mortăciunilor ar fi ajuns la pânza freatică. Au trecut la tactica "incineratorul", dar au uitat să ia în calcul că decretarea carantinei a însemnat şi închiderea unităţii Protan din Codlea. Hoiturile aviare au început să fie purtate pe drumurile ţării, până la Bucureşti, amplificându-se riscurile îmbolnăvirii populaţiei. Virusul a ajuns până în Capitală, dar locuitorii au stat aproape o săptămână cu găinile moarte prin bătătură. Primarii se bat pe microfoanele televiziunilor şi anunţă măsuri drastice, care la faţa locului nu s-au luat. Fac filtre, fără să aibă soluţie dezinfectantă, închid străzi, dar la poarta curţii virusate, copiii se joacă nestingheriţi.
Încercarea de a pune responsabilitatea crizei aviare doar în cârca patronului-criminal de la ferma din Codlea nu ţine. Chiar dacă în acea crescătorie nu era medic, veterinarii angajaţi ai statului aveau obligaţia să verifice carnea la sânge, înainte de a-i da binecuvântarea pentru comercializare. Personalul direcţiilor sanitar-veterinare este plătit din bani publici pentru a asigura sănătatea populaţiei, nu pentru a colecta şpaga necesară ca să închidă ochii la tot felul de bombe epidemiologice din ferme. Cu acest sistem de control "la sursă" al produselor agroalimentare, integrarea devine o luminiţă de la un tot mai îndepărtat cap al tunelului. Actuala guvernare s-a confruntat cu trei crize: a învăţământului, a inundaţiilor şi a gripei aviare. Liberalii şi democraţii n-au mişcat niciun deget pentru a preveni aceste crize, ba, mai mult, au aplicat strategii imbecile. În momentul declanşării crizelor au început competiţiile penibile pentru câştigarea de capital electoral. Băsescu a câştigat meciurile cu Tăriceanu atât în timpul grevei profesorilor, cât şi la inundaţii. De când aviara cucereşte judeţ după judeţ, duelul între cei doi a început din nou, chiar dacă unul e faultat la coloană. Băsescu îl cheamă pe Flutur la raport, îl cheamă pe Timofte la căpătâi pentru a pune sereiştii pe urma aviarei. Tăriceanu nu se lasă nici el mai prejos. După ce iese Flutur de la Băsescu, îl cheamă la el pentru şedinţe "operative". Premierul şi-a înfiinţat propria lui structură de informaţii pentru situaţii deosebite.
Eficienţa acestor structuri informaţionale e, din start, lipsită de credibilitate. Informatorii n-au fost în stare să depisteze nişte inconştienţi care au dat drumul virusului prin ţară şi au atentat la sănătatea publică. Ce să mai vorbim dacă vreun terorist specializat în lansarea de viruşi letali ar poposi în România! Am muri toţi ca şobolanii. şi asta pentru că, prin birourile autorităţilor, bântuie virusul prostiei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite