Virusul gripei aviare ar putea fi depistat in 26 de localitati din Braila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a vizitat ieri judetul Braila, unde a fost convocat Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgenta. In 26 de localitati din acest judet s-au luat masuri

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a vizitat ieri judetul Braila, unde a fost convocat Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgenta. In 26 de localitati din acest judet s-au luat masuri speciale de supraveghere pentru a preveni evolutia gripei aviare. "Ne ingrijoreaza faptul ca in Braila au aparut intr-o saptamana patru focare de gripa aviara concentrate intr-o anumita zona pe Valea Calmatuiului. Dorim sa facem o analiza foarte atenta asupra dinamicii bolii si sa luam cele mai eficiente masuri pentru a localiza si a izola aceasta boala, acest focar zonal pe Valea Calmatuiului". Din acest motiv a fost convocat, ieri, Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgenta si prefectii din judetele Galati, Vrancea, Buzau si Ialomita. Au fost inventariate toate localitatile cu potential, in special cele care sunt pe marginea baltilor si a lacului de pe Valea Calmatuiului si pentru 26 de localitati s-a instituit, ieri, masuri speciale de supraveghere, ,nu pentru ca am avea anumite semne de intrebare, dar dorim sa prevenim orice evolutie a bolii in aceasta zona". Aceste localitati vor fi arondate anumitor medici veterinari, detasati din alte judete. Se are in vedere si informarea corecta a populatiei, dar au fost atentionati inclusiv vanatorii si pescarii in ceea ce priveste respectarea anumitor norme de igiena, deoarece potrivit ministrului ,exista semnale ca acest virus sa fie adus prin noroiul care vine pe incaltaminte din balta sau din camp".
Pasarile lasate libere vor fi confiscate fara despagubire
La nivelul intregii tari exista circa 100 de milioane de pasari, dintre acestea peste 70 de milioane aflandu-se in gospodariile oamenilor. Ministrul este decis sa se ia masuri aspre impotriva celor care nu respecta normele impuse acolo unde este declarat focar de gripa aviara, inclusiv confiscarea si sacrificarea fara nici un fel de despagubire a pasarilor care sunt lasate libere si care nu sunt reclamate de proprietari atunci cand sunt controale. Corpul de Control al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a amendat ieri cu cate 5.000 lei consiliile locale Ulmu si Ciresu din judetul Braila, deoarece nu au respectat masurile de prevenire si combatere a gripei aviare. Tot ieri a inceput sacrificarea celor aproximativ 30.000 de pasari de curte din satele tulcene Agighiol si Crisan, ultimele doua localitati tulcene intrate in carantina din cauza virusului gripei aviare. Aseara, virusul gripei aviare H5 a fost confirmat si in cazul probelor de la pasarile din localitatea Crisan din judetul Tulcea. In Agighiol, focarul fusese confirmat luni seara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite