Virusul aviar a făcut înconjurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul aviar care a provocat moartea a trei copii în Turcia este acelaşi cu cel din focarul izbucnit în rezervaţia naturală Lacul Qinghai, din China, la începutul lunii aprilie 2005. Virusul

Virusul aviar care a provocat moartea a trei copii în Turcia este acelaşi cu cel din focarul izbucnit în rezervaţia naturală Lacul Qinghai, din China, la începutul lunii aprilie 2005. Virusul aviar a apărut atunci la păsările migratoare, care, acum, l-au adus până în Turcia. În ceea ce priveşte mutaţia virusului, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au descoperit că modificările în structura genetică a virusului identificat în Turcia s-au întâlnit şi în cazul unor focare din Asia în 2003 şi 2005. Cercetătorii de la Centrul de Referinţă pentru Gripă de la Mill Hill din Londra, care colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au făcut această descoperire după analize genetice pe mostre prelevate de la doi pacienţi decedaţi în Turcia. În urma analizelor, a fost identificată o mutaţie la unul dintre receptorii din structura sa genetică. Una dintre aceste mutaţii a mai fost descoperită şi într-un mic focar în Hong Kong, în 2003, şi în Vietnam, în 2005. Cercetările au arătat că virusul din 2003 din Hong Kong se leagă mai degrabă de receptorii celulelor umane decât de cele ale păsărilor. Aceste analize au mai arătat însă că virusurile din Turcia sunt receptive la ambele clase de medicamente antivirale, oseltamivir şi amatadine, cu toate că oseltamivir ar trebui să rămână prima opţiune a medicilor.
În urma alertei provocate de gripa aviară, la Vama Giurgiu s-au "luat măsuri". Toate autovehiculele care tranzitează punctul de frontieră sunt stropite cu pompa cu dezinfectante. Apoi, şoferii sunt rugaţi să se şteargă pe picioare pe un covoraş îmbibat cu substanţe antiseptice. "Cei 178 de angajaţi ai vămii au fost vaccinaţi antigripal, ne spune Robert Cristoi, şeful Vămii Giurgiu. Ei poartă mănuşi chirurgicale şi măşti de protecţie. Cei care trec prin vamă primesc un fluturaş de informare, în care scrie că le este interzisă cu desăvârşire introducerea în ţară a produselor de origine animală de orice fel, cu excepţia celor tratate termic. Dispunem de un cabinet medical permanent care are o zonă de carantină, iar medicul controlează toţi cetăţenii care intră în vamă. Dacă unul dintre aceştia prezintă simptomele vreunei boli, este examinat atent, dus la cabinet, apoi la spital. Până acum n-am întâlnit nici un caz". În această perioadă a anului, circulaţia prin Vama Giurgiu este foarte redusă, în jur de 10 maşini pe zi. şoferii se plâng că sunt în întârziere. Petco vine de la Ruse, la volanul propriei maşini. ştie româneşte. Are treabă la Timişoara şi trebuie să ajungă repede. "Părerea mea e că măsurile acestea sunt bune, dar oamenii chiar n-au cum să oprească un asemenea virus. Ei te atenţionează, te dezinfectează şi-n urechi, dar dacă ai virusul în tine, tot îl bagi în ţară". Bulgarul Petco are dreptate. Virusul gripei aviare transmis la om provoacă o infecţie cu febră mare, peste 39 de grade Celsius, care debutează brusc. Perioada de incubaţie se întinde până la 7 zile, deci un călător poate trece "sănătos" tun prin vamă, făcând boala în ţară. Fişele întocmite pentru "suspecţi" sunt păstrate, în ideea că vor putea fi monitorizate contactele acestora, după debutul bolii.

Păsări sacrificate în localitatea Tătaru
Autorităţile brăilene au luat hotărârea sacrificării tuturor păsărilor din satul Tătaru, unde existau focare izolate de gripă aviară, având în vedere că au apărut noi cazuri de mortalitate la păsări. Măsura eutanasierii tuturor păsărilor din Tătaru, a şasea localitate din judeţul Brăila unde a fost confirmată existenţa gripei aviare, a fost dispusă în regim de urgenţă, având în vedere că localnicii începuseră deja să-şi taie zburătoarele din ogradă şi să le pună la păstrare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite