Virusul Clampi, noul hoţ de carduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pericol cibernetic: troianul fură parolele conturilor bancare ale utilizatorilor din întreaga lume.

Infractorii cibernetici au inventat un virus sofisticat care fură parolele şi datele bancare ale utilizatorilor de internet, anunţă cotidianul „The Times”. Virusul troian, denumit Clampi, se împrăştie cu rapiditate în sute de mii de computere din Marea Britanie şi America şi ameninţă spaţiul electronic universal.

Sistemul de infiltrare este următorul: vizitatorii online intră pe anumite site-uri care găzduiesc virusul, îl preiau fără să ştie, iar acesta, odată intrat în computerul lor, fură toate informaţiile contului bancar, când utilizatorul se loghează la site-urile financiar-bancare. Datele de utilizator şi parola sunt apoi direcţionate către un server operat de către infractori, iar aceştia pot să efectueze nestingheriţi operaţii financiare cu banii pe care îi găsesc în cont.

Cel mai viclean virus

Specialiştii în securitate informatică avertizează că acesta este unul dintre cei mai sofisticaţi viruşi informatici, care se împrăştie cu repeziciune la nivel universal, şi totodată una dintre cele mai periculoase ameninţări la adresa computerelor care rulează sistemele de operare Microsoft Windows. Virusul troian are o listă de peste 4.500 de site-uri web financiare pe care le monitorizează, inclusiv pe cele ale băncilor britanice de top.

Specialiştii au descoperit că pe lista site-urilor pe care Clampi le monitorizează se regăsesc bănci, companii de carduri de credit, cazinouri online, emailuri, servicii de telegrafie monetară, lanţuri de retail, burse de acţiuni sau site-uri guvernamentale. „Primul val a fost în Statele Unite în iulie, dar virusul se difuzează rapid la nivel mondial. Am văzut mostre ale acestuia lovind băncile de top din Marea Britanie. Există riscul unui al doilea val”, a declarat Orla Cox, manager de securitate la Symantec.

Conţinut infectat

Troianul a dat prima lovitură în iulie, păgubind un parc auto din Gainesville, Georgia, cu 75.000 de dolari. A urmat o şcoală publică din Oklahoma, de unde hackerii au furat nu mai puţin de 150.000 de dolari.

Noul virus este realizat special pentru a ataca sisteme bancare online, iar experţii online avertizează că „microbii” informatici, care cândva acţionau pe site-uri de jocuri de noroc şi pornografie, s-au reprofilat. Un raport recent IBM dezvăluie faptul că sistemele de securitate au găsit un conţinut infectat pe diverse site-uri: motoare populare de căutare, bloguri, reviste online şi site-uri noi foarte accesate. Raportul relevă totodată faptul că numărul de linkuri către pagini web care ascund  viruşi a crescut cu 500% în prima jumătate a acestui an. Chiar săptămâna trecută, hackerii au plasat un virus într-o reclamă de pe site-ul cotidianului „The New York Times“.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite