Violenţe înaintea meciului Bulgaria-Italia - Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sfârşit de săptămână agitat este reflectat în presa italiană de azi: criza de pe piaţa financiară uneşte reprezentanţii marilor puteri ale lumii pentru găsirea unei soluţii globale; comuniştii au manifestat la Roma împotriva guvernului Berlusconi; Eluana, tânăra aflată în comă vegetativă de 16 ani, a învins o hemoragie puternică, uimind medicii şi tatăl, care se aşteptau ca aceasta să fie un semn al finalului suferi

„Vom ieşi din această criză împreună”, a afirmat optimist George W. Bush, citat de „Il Messaggero”. În cadrul summitului G7 de la Washington a fost lansat un plan de acţiune în regim de urgenţă pentru stabilizarea pieţelor financiare prin menţinerea solidităţii băncilor şi pentru prevenirea falimentului instituţiilor financiare.

Un plan de salvare „istoric” (potrivit jurnaliştilor francezi) va fi discutat azi şi de liderii ţărilor europene. La Paris va avea loc o reuniune la care vor participa Nicholas Sarkozy, preşedintele Franţei, Silvio Berlusconi, premierul Italiei, Gordon Brown, premierul Marii Britanii, precum şi Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Reprezentanţii marilor puteri ale Europei vor încerca să găsească un plan de salvare a băncilor de la colaps.

Meciul disputat la Sofia între Italia şi Bulgaria s-a încheiat cu scorul egal 0-0. Înaintea începerii partidei, un grup de o sută de suporteri italieni au lansat atacuri împotriva suporterilor bulgari, aruncând asupra lor cu diverse obiecte. A fost necesară intervenţia forţelor de ordine pentru stoparea incidentului.

Forţele de stânga au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva guvernului Berlusconi, informează „Il Giornale”. Protestele au avut loc la Roma în Piazza Navona şi în Piazza della Repubblica unde s-au strâns peste 250.000 de semnături împotriva unei legi propuse de ministrului de Justiţie, Angelino Alfano. Textul se referă la acordarea imunităţii juridice primilor patro oameni din stat. Fondatorul Partidului Italia dei Valori, Antonio di Pietro, s-a alăturat forţelor de stânga şi a îndemnat manifestanţii să se unească în lupta împotriva guvernului Berlusconi. Di Pietro a lansat atacuri dure la adresa prim-ministrului, dar şi a opoziţiei democrate.

„Starea Eluanei s-a agravat, după care, şi-a revenit miraculos”, titrează „La Repubblica”. Femeia de 37 de ani, care se află în comă vegetativă de 16 ani, a făcut o hemoragie puternică, ceea ce a agravat starea sa clinică. Fără nicio intervenţie a medicilor însă, Eluana şi-a revenit şi continuă să fie ţinută în viaţă artificial. Beppino Englaro, tatăl tinerei, susţine că acesta este „un infern” pentru el. După îndelungi insistenţe de a stopa suferinţa fiicei sale, Englaro ajunsese la un acord cu medicul ei: să nu mai intervină pentru a-i salva viaţa în cazul unei crize puternice. O dată cu declanşarea hemoragiei de sâmbătă, cu toţii se aşteptau ca acesta să fie sfârşitul şi nu au mai intervenit. În mod miraculos, hemoragia s-a oprit de la sine şi starea Eluanei s-a ameliorat.

„A murit Joerg Haider, liderul extremei drepte din Austria”, anunţă „Il Giorno”. Liderul populiştilor austrieci şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier. Acesta conducea cu viteză excesivă şi a pierdut controlul volanului în apropiere de Klagenfurt, în sudul ţării. Rănile suferite la cap şi torace i-au fost fatale. Politicianul de 58 de ani se grăbea să ajungă la aniversarea mamei sale.

„Chrysler ar putea fuziona cu General Motors” aflăm din „Il Sole 24 ore”. Cotidianul anunţă că General Motors şi Chrysler iau în calcul posibilitatea unei fuziuni, ceea ce ar putea duce la revoluţionarea pieţei auto la nivel mondial. Un acord încheiat între cei doi giganţi ai lumii industriale ar putea crea un grup ce ar deţine 33% din piaţa auto a Statelor Unite ale Americii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite