Violenţa închide porţile stadioanelor de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

finalul meciului de fotbal Farul-Dinamo, jucat sâmbătă la Constanţa. Comisia de disciplină a F.R.F. a hotărât, ieri, ca echipa Dinamo să susţină următoarele două meciuri, pe teren

finalul meciului de fotbal Farul-Dinamo, jucat sâmbătă la Constanţa. Comisia de disciplină a F.R.F. a hotărât, ieri, ca echipa Dinamo să susţină următoarele două meciuri, pe teren propriu, cu porţile închise. Valul de violenţe de pe stadioanele din România a fost anticipat de ziarul Adevărul încă de la mijlocul anului trecut. Din păcate, avertismentul privind amploarea pe care urmează să o ia violenţa pe stadioane a fost ignorat de autorităţi. Guvernul a ticluit, într-un final, o ordonanţă care dădea puteri sporite jandarmilor, însă aplicarea sa efectivă a fost tărăgănată. Aşa s-a ajuns ca, în a treia etapă a returului, un banal meci de fotbal să genereze adevărate lupte de stradă.
Înainte de începerea acestei ediţii de campionat, am publicat, în premieră, un studiu care demonstra iminenţa trecerii de la stadiul de violenţă verbală, la cea fizică. Printre cauzele principale erau enumerate: frustrarea suporterilor veniţi la meci, nevoia ca ei să se simtă luaţi în seamă şi, nu în ultimul rând, lipsa unui spectacol real în teren. "Suporterii au vrut să-i intimideze prin violenţe verbale pe jucătorii şi simpatizanţii echipei adverse, să-i jignească, dar aici nu putem vorbi de ură, de ideologii", este de părere conf. Marius Pieleanu, sociolog expert în devianţa comportamentală şi autor al studiului cu pricina.

Amănunte în pag. Actualitate

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite