Violenţa şi o bacterie mortală fac ravagii în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.200 de poliţişti au fost otrăviţi, iar fratele vicepreşedintelui - ucis

În vreme ce violenţele continuă să facă ravagii în Irak, lor căzân-du-le victimă şi fratele vicepreşedintelui sunnit al ţării, la sud de Bagdad, 1.200 de membri ai noii poliţii s-au intoxicat, iar o parte din militarii britanici reveniţi acasă ar putea fi infectaţi cu o bacterie mortală. În armata SUA, bacteria respectivă provoacă deja îngrijorare, ea fiind identificată încă din 2003.
Pe zi ce trece, actualitatea irakiană devine tot mai complicată, speranţele de rezolvare a crizei fiind tot mai firave. Nu întâmplător, comandantul Forţei Multinaţionale din Irak, generalul George Casey, spunea recent că "următoarele şase luni vor fi critice în Irak". Duminică seara, indivizi purtând uniforme de poliţişti au intrat în locuinţa generalului sunnit Amer al Hashemi şi l-au ucis. El era fratele vicepreşedintelui ţării, Tareq al Hashemi, membru al Partidului Islamic Irakian, cea mai importantă formaţie politică sunnită din parlament şi primul partid islamist sunnit ce s-a alăturat noului proces politic irakian.
Alertă în spitalele britanice
După sindromul războiului din Golf, militarii ce au servit în zonă sunt infectaţi de o bacterie mortală rezistentă la antibiotice. Este vorba despre Acinetobacter baumanii, care s-ar fi transmis în spitalele britanice de stat. În 2003, la un spital din Birmingham bacteria s-a răspândit la 93 de persoane, 35 dintre ele decedând. Bacteria respectivă se dezvoltă la căldură, în zone precum Orientul Mijlociu, iar dacă nu e tratată provoacă pneumonie, febră sau septicemie. Tot în 2003, ea a fost identificată la peste 240 militari din armata SUA, cinci dintre ei decedând.
Revenind la Irak, în regiunea Kut, la baza Numaniyah, peste 1.200 de membri ai unei unităţi de poliţie - dominată de şiiţi - s-au îmbolnăvit după ce au consumat alimente suspecte. Cel puţin 11 dintre ei au decedat, câteva zeci fiind spitalizate. Deşi insurecţia sunnită nu utilizează, de regulă, asemenea metode, nu este exclusă ipoteza unei otrăviri intenţionate. Poliţia irakiană este vizată cu prioritate de rebelii sunniţi, peste 4.000 de membri ai ei fiind ucişi în ultimii doi ani. Pentru ca tabloul violenţelor să fie complet, la cele de mai sus se adaugă confruntările de la Diuaniya, dintre forţele americano-irakiene şi miliţiile şiite ale lui Moqtada Sadr. De la începutul lunii în curs, în Irak s-au înregistrat cele mai multe atentate sinucigaşe, cu bombe şi maşini-capcană, din 2006.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite