Vioara roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Destinul unui instrument muzical se împleteşte cu cel al oamenilor Creată în secolul al XVII-lea de maestrul italian Nicolo Bussotti (Carlo Cecchi) ca un cadou pentru fiul său nenăscut,

Destinul unui instrument muzical se împleteşte cu cel al oamenilor

Creată în secolul al XVII-lea de maestrul italian Nicolo Bussotti (Carlo Cecchi) ca un cadou pentru fiul său nenăscut, vioara roşie a devenit întruchiparea durerii lui Bussotti, când tragedia îl loveşte. Dar Cesca, servitoarea casei şi ghicitoare în acelaşi timp, îi prezice Annei (Irene Grazioli), soţia lui Bussotti, o viaţă aventuroasă, legându-i viaţa de destinul dramatic al viorii.

Un secol mai târziu, într-o mânăstire austriacă, vioara reapare în mâinile unui copil de şase ani, Kasper Weiss (Christoph Koncz), un genial şi precoce interpret. Remarcându-i talentul, călugării îl cheamă pe maestrul francez Georges Poussin (Jean-Luc Bideau) pentru a-l lansa în lumea muzicii, dar obsesia copilului pentru vioara sa nu e pe placul maestrului, care încearcă să-i despartă.

În 1893, în Anglia, vioara roşie atrage atenţia lui Frederick Pope (Jason Flemyng), un violonist care cucerea publicul cu interpretarea sa flamboaiantă. Dar iubita lui, romanciera Victoria Byrd (Greta Scacchi), vede vioara ca pe o rivală, care-l seduce pe Pope, oferindu-i şi secându‑l, în acelaşi timp, de putere. În China anului 1965, Xiang Pei (Sylvia Chang) e prinsă în vârtejul revoluţiei culturale comuniste.

Ca membru al partidului, ea trebuie să denunţe un profesor care predă lecţii de vioară, un instrument al răului vestic. Deşi îi ia apărarea, se vede silită să renunţe la propria vioară roşie, pe care o avea încă din copilărie... 30 de ani mai târziu, autorităţile chineze îşi dau seama de valoarea viorii şi încearcă s-o vândă la o licitaţie organizată în Montreal. Expertul în viori, Charles Morritz (Samuel L. Jackson) bănuieşte că vioara e capodopera pierdută a lui Bussotti, în timp cei alţi experţi pretind că ar fi o vioară Stradivarius.

Încă din anii "30 s-au făcut filme cu obiecte ce trec de la un personaj la altul. Un frac, bani, un Roll Royce galben. Interesant era că fiecare episod aducea vedete şi o poveste ca o fabulă, cu morala finală potrivită. La fel şi acest film al regizorului Francois Girard, despre o vioară ce scoate sub degete răbdătoare sunete celeste.
Ea străbate globul ca un tămăduitor de suflet. Coproducţie Canada-Italia-Anglia, 1998, pelicula a primit Oscarul în anul 2000 pentru coloana sonoră semnată John Corigliano.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite