Vinuri speciale de marca din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinurile speciale de mare marca din diferite tari europene au deja notorietate in lumea intreaga. Putini din cei care le-au gustat stiu ce le face atat de deosebite.

Vinurile de lichior - se numesc astfel pentru ca, din punct de vedere al compozitiei si al proprietatilor organoleptice, se aseamana cu lichiorul. Se mai numesc si vinuri de desert, dar nu trebuie confundate cu vinurile licoroase. Reprezentative sunt Lacrima Christi si Marsala. Strugurii pentru Lacrima Christi se culeg de la poalele Vezuviului, intr-o zona viticola restransa. Taria alcoolica e de 18-20 la suta volume. Vinurile de Tokaj - denumirea lor vine de la localitatea situata in nordul Ungariei. Zona viticola pe care se afla orasul Tokaj se continua si in Slovacia si Ucraina, dar pe o suprafata mai mica. Vinul - Samorondy, Aszu, Essenza - se face din soiurile Furmint, Harslevellii si Muscat alb. Vinurile de Jeres - cunoscut si sub denumirea de Xeres, Sherry si Heres. A fost botezat dupa orasul spaniol Jeres de la Frontera si se prepara din soiurile Palomino si Pedro Ximenes. Strugurii se culeg la supramaturare si se vinifica dupa tehnologia vinului de Porto. Vinurile de Porto - se obtin din 10-15 soiuri locale in proportii bine definite, din Portugalia. Plantatiile viticole sunt situate pe vaile raului Duro. Vinul se supune unui tratament termic (portveinizare), in aparate speciale sau la soare, apoi se matureaza. Proprietatile organoleptice depind de corectitudinea tratamentului termic. Vinurile de Madera - se fac in Portugalia, din soiuri locale. Strugurii se culeg la supramaturare avansata, tehnologia fiind asemanatoare vinurilor de Porto. Operatiunea tehnologica principala este maderizarea, care consta in tratarea termica a vinului la temperaturi si pe perioade de timp diferite, functie de categoria de calitate dorita. Vinurile de Malaga - vinuri spaniole, obtinute din sortimente de struguri in care ponderea o detin soiurile Pedro Ximenes, Malvazia si Muscatel. Strugurii se culeg la supramaturare, se zdrobesc, iar mustuiala se preseaza. Mustul ravac - rezultat prin curgerea gravitationala a mustuielii - si cel de la prima presare se fermenteaza. Vinul se lasa pe drojdie 3-4 luni si se foloseste pentru prepararea reputatelor marci Lagrima, Muscatel, Malvasia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite