Vinul roşu menţine inima tânără

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O substanţă care se găseşte în struguri şi rodii are capacitatea de a stopa îmbătrânirea inimii Obiceiul franţuzesc de a încheia fiecare masă cu un pahar de vin roşu este unul

O substanţă care se găseşte în struguri şi rodii are capacitatea de a stopa îmbătrânirea inimii

Obiceiul franţuzesc de a încheia fiecare masă cu un pahar de vin roşu este unul foarte sănătos. Cel puţin aşa susţin unii cercetători americani, citaţi de BBC News.

Cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison, SUA, au descoperit că resveratrolul, o substanţă prezentă în vinul roşu, are un rol esenţial în stoparea modificărilor ce apar, odată cu trecerea anilor, la nivelul genelor responsabile de buna funcţionare a inimii.

Resveratrolul, un polifenol care se găseşte în vinul roşu, în struguri şi în rodii, pare a fi explicaţia aşa-numitului "paradox franţuzesc": în ciuda regimului alimentar bogat în colesterol şi grăsimi animale, francezii sunt sănătoşi şi au o speranţă de viaţă crescută. Motivul este, sugerează specialiştii, obiceiul acestora de a încheia fiecare masă cu un pahar de vin roşu, bogat în antioxidanţi, în special în resveratrol. Substanţa se găseşte în sâmburii şi pieliţa strugurilor.

Genele, afectate de trecerea anilor

Cercetătorii americani au testat efectele resveratrolului pe cobai, pentru a afla dacă acestea sunt similare cu cele ale unei diete cu un conţinut caloric scăzut. Atât în cazul oamenilor, cât şi al animalelor, procesul natural de îmbătrânire este marcat de modificări în funcţionarea a mii de gene din organism. Consecinţele acestor schimbări nu sunt deocamdată pe deplin înţelese. Cert este faptul că modificările genelor contribuie treptat la slăbirea organismului.

În cadrul testelor de laborator, şoarecii care au primit resveratrol au înregistrat câteva modificări la nivelul genelor, spre deosebire de cei care nu au primit nimic. Totodată, specialiştii au remarcat anumite similitudini între schimbările înregistrate în genele cobailor care au consumat resveratrol şi ale celor au fost supuşi unei diete slabe în calorii.

"Multe animale care au resctricţie la calorii trăiesc mai mult", a explicat dr. Tomas Prolla, unul dintre specialiştii care au luat parte la acest studiu.

În pofida acestei descoperiri, consumatorii de vin roşu nu trebuie să-şi facă iluzii, susţine dr. Louise Connelly, de la Imperial College (Marea Britanie). "Molecula de resveratrol nu persistă în organism atât de mult încât să aibă vreun efect asupra acestuia. Molecula este foarte rapid îndepărtată din vasele de sânge şi metabolizată de ficat. Pentru a avea beneficii de pe urma ei, ar trebui să bem zeci de litri de vin, ceea ce nu e recomandat", a declarat dr. Connely.

O dietă săracă în calorii te ajută să trăieşti mai mult
dr. Tomas Prolla,
cercetător la Universitatea Wisconsin-Madison SUA

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite