Vîntu şi Luca, parteneri şi la „răcoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
180 de milioane de euro este prejudiciul cauzat prin falimentarea controlată a Petromservice
180 de milioane de euro este prejudiciul cauzat prin falimentarea controlată a Petromservice

Sorin Ovidiu Vîntu şi prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, Liviu Luca, au fost reţinuţi pentru spălare de bani. Sorin Ovidiu Vîntu (56 de ani) şi Liviu Luca (58 de ani)  sunt acuzaţi că ar fi falimentat cu intenţie Petromservice, aducând societăţii prejudicii de peste 83 de milioane de euro.

În acest dosar a fost reţinut şi Octavian Ţurcanu, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu. El este acuzat de complicitate la delapidare. Gheorghe Şupeală, directorul general al PSV Company, a fost reţinut pentru delapidare.

Conform procurorilor de la Secţia de Urmărire Penală din cadrul Parchetului General, falimentarea controlată a Petromservice a dus şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele din cauza activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor.

Prejudicii

Daunele aduse statului român prin „manevra" de falimentare a Petromservice s-ar ridica, conform Parchetului General, la aproximativ 98 de milioane de euro. O mare parte din aceşti bani ar fi ajuns în conturile personale ale lui Vîntu şi Luca. Liviu Luca a fost preşedintele Consiliului de Administraţie a Petromservice.

De asemenea, ar fi fost transferate sume de bani din patrimoniul SC Petromservice SA, prin operaţiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, în conturile unor societăţi înregistrate în străinătate şi în România, în special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) şi SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Raportul de la „Spălarea Banilor"

Ziarul „Adevărul" a dezvăluit, încă din luna septembrie, că un raport confidenţial semnat de Adrian Cucu, preşedintele Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), demonstrează că administratorii PSV Company, fosta societate Petromservice, au falimentat această societate „în mod cotrolat şi voit". Sute de milioane de euro au ajuns în conturile unor offshore-uri controlate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Raportul inspectorilor ONPCSB concluziona că banii PSV Company au fost transferaţi, „prin efectuarea unor plăţi directe, fără justificare economică, către societăţi din Cipru (controlate de SOV). De asemenea, mai susţin oficialii de la „Spălarea Banilor", s-au făcut mai multe plăţi „indirecte prin intermediul unor societăţi, în final sumele ajungând în conturile altor firme controlate de acelaşi SOV".

Un alt dosar

Raportul ONPCSB era una dintre probele importante ale procurorilor care i-au trimis în judecată, pentru delapidare şi spălare de bani, pe Gheorghe Şupeală, directorul general al PSV Company, pe Zizi Anagnastopol, directorul financiar, pe Adrian Eftime, fiul sindicalistului Ion Eftime, desemnat de Sorin Ovidiu Vîntu să administreze Realitatea Media, dar şi pe Kiss Laszlo, specialist în înfiinţarea de offshore-uri. De altfel, inspectorii de la „Spălarea Banilor"arată că Ion Eftime a fost numit  administrator la Realitatea Media, societate care era controlată de SOV, şi al cărei acţionar era chiar PSV Company. Un alt indiciu ar fi că principalul acţionar al PSV Company este firma cipriotă Elbahold Limited, controlată de acelaşi Sorin Ovidiu Vîntu.

SOV, patronul offshore-urilor

„Astfel, putem aprecia că au fost identificate indicii temeinice de spălarea sumei totale de 576.725.000 de lei (aproximativ 157.000.000 euro), reprezentând plăţile efectuate din contul PSV Company către societăţile Boaz Active SRL, Laveco SRL, Corservil SRL, Global Video Media SRL, GMC Media Box SA şi Demera Investements LTD", conchide raportul ONPCSB.  Două dintre aceste offshore-uri, GMC Media Box SA (unde s-au transferat aproximativ 86 de milioane de euro) şi Demera Invest-ments LTD (unde s-au transferat 40.000.000 de euro), au fost identificate ca fiind controlate de Vîntu. Concluziile raportului ONPCSB au fost confirmate şi de o notă a SRI, declasificată în august 2010, semnată de generalul de brigadă Florian Coldea, adjunctul SRI.

Sechestru pe blocuri, hoteluri şi restaurante

Procurorii au instituit, în acest dosar, sechestrul asigurător pe 81 de imobile (aproximativ 46 de terenuri intravilane şi extravilane, cinci apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de opt etaje). De asemenea, s-a instituit sechestru pe autoturisme, ambarcaţiuni, conturi bancare. În cauză au fost efectuate,  sub aspect probator, inclusiv cereri de comisii rogatorii.

Banii, transferaţi în sistem „carusel"

Rezultatele comisiilor rogatorii, comunicate luna trecută autorităţilor din România, au relevat că, în unele situaţii, revânzarea acţiunilor Petromservice a avut loc după trei zile, iar preţul achitat de S.C. Petromservice S.A. a fost de peste 50 de ori mai mare decât preţul plătit. Banii erau transferaţi prin operaţiuni de tip carusel, iar în cadrul acestora aceleaşi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenţa unor tranzacţii distincte. În alte situaţii, aceeaşi sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile aceloraşi societăţi, în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat plăţi diferite.

Luca, şi în vizorul DNA

Liviu Luca mai trebuie să dea socoteală într-un dosar penal de la DNA. Prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia este acuzat că şi-ar fi folosit autoritatea de lider de sindicat pentru a obţine beneficii personale. El a fost pus sub învinuire, luna trecută, de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de înstrăinarea patrimoniului confederaţiei sindicale unei firme din Timişoara. 

Vîntu, colecţie de dosare

Spre deosebire de Luca, numele lui Vîntu figurează în mai multe dosare penale, în două dintre ele fiind chiar arestat preventiv pentru scurt timp. Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat preventiv, la 10 septembrie 2010, fiind acuzat de favorizarea infractorului. Mai exact, Vîntu l-ar fi sponsorizat pe fostul preşedinte al Gelsor Nicolae Popa în Indonezia. Nicolae Popa are de executat o condamnare de 15 ani în România pentru megaescrocheria FNI.

La 20 aprilie 2011, SOV a fost, din nou, arestat preventiv pentru şantajarea şi ameninţarea fostului manager general de la Realitatea Media Sebastian Ghiţă. În prezent, procurorii fac cercetări preliminare şi cu privire la posibila implicare a lui SOV în prăbuşirea FNI, a FNA şi a Băncii Române de Scont.

Pedepse

Dacă se va dovedi că se fac vinovaţi de spălare de bani şi de delapidare, Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca riscă 12 ani de închisoare. Cel mai probabil, SOV şi Luca vor fi prezentaţi astăzi judecătorilor cu propunerea de arestare pentru 29 de zile.

180 de milioane de euro este prejudiciul cauzat prin falimentarea controlată a Petromservice.

180 de milioane de euro este prejudiciul cauzat prin falimentarea controlată a Petromservice.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite