"Vin 500 de capete rase să ne omoare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta a fost zvonul care a scos pe străzile Sofiei sute de romi înarmaţi cu topoare, bâte, cuţite şi picioare de mese. Cea mai mare minoritate din Europa, romă, generează în orice ţară

Acesta a fost zvonul care a scos pe străzile Sofiei sute de romi înarmaţi cu topoare, bâte, cuţite şi picioare de mese.

Cea mai mare minoritate din Europa, romă, generează în orice ţară probleme de integrare. Abia acum doi ani, Bruxelles-ul a declanşat o acţiune coerentă intitulată "Deceniul de includere a romilor". Deocamdată, rezultatele sunt firave, iar problemele continuă să apară. Recentul conflict din Bulgaria, tragedia de la Livorno (Italia) ar trebui să fie serioase semnale de alarmă trimise pe adresa autorităţilor europene, dar şi pe cea a liderilor romi.

Ceea ce s-a întâmplat în cartierul Krasna Poliana din Sofia este foarte aproape de luptele de stradă pariziene din aprilie. Romii ies la protest în Sofia Totul a început cu un zvon: "Vin 500 de skinheads din Liulin (un cartier învecinat) să ne omoare!". În cursul zilei de luni, un tânăr rom, 25 de ani, a fost bătut de şapte skinheads. El a ajuns la spital cu multiple tăieturi şi vânătăi.

Circa 500 de romi au ieşit în stradă înarmaţi cu topoare, bâte, cuţite şi picioare de la mese. Oamenii sunt gata să dea piept cu "duşmanul" care, întâmplător, nu apare. Romii sunt enervaţi, excitaţi. Aprind anvelope la intrările din străzile unde sunt blocurile de romi. Se scandează "Moarte bulgarilor!". O cafenea din apropiere este distrusă.

Câteva maşini, inclusiv una a poliţiei, rămân fără geamuri, portierele şi capotele încasează şuturi şi bâte. Cu scuturi şi maşini blindate, jandarmeria este de faţă, dar nu intervine în forţă. Se mulţumeşte doar să-i liniştească pe romii mai înfierbântaţi sau să-i mai atingă pe cei mai "războinici". Ghetouri de romi în Bulgaria Circulaţia în zonă este restricţionată.

Liderul Partidului Rromilor "Eurorroma", Tzvetelin Kancev, explică: "E clar că cineva vrea ca buna înţelegere etnică în Bulgaria să fie distrusă, să existe conflict. De fapt, conflictul este unul economic… La mijloc cred că sunt interese de tip mafiot, droguri. Am explicat oamenilor că nu pot sări pe vecinii lor, cu care ieri-alaltăieri şi-au băut rachia (ţuica bulgărească).

" În Sofia există trei aşa-numite ghetouri pentru romi create de pe timpul comuniştilor. Intrarea şi ieşirea din ghetouri era controlată, destul de elastic, de poliţie. În cartierele respective, luxul şi mizeria sunt frate şi soră. Autorităţile au declanşat o anchetă.

Procurorii bulgari au demarat o anchetă oficială în cazul celor două zile de violenţe etnice dintr-un cartier din Sofia, care au generat din nou dezbateri pe tema discriminării minorităţii rome, relatează site-ul Novinite.com. Parchetul din Sofia efectuează interogatorii, strânge dovezi şi examinează înregistrările video din timpul incidentelor. Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului bulgar de Interne au apărat lipsa de acţiune a poliţiştilor, susţinând că aceştia s-au temut că vor fi acuzaţi de discriminare dacă ar fi luat măsuri prea dure.

Sursă de scandal pe axa Roma-Bruxelles Scandal între guvernul de la Roma şi autorităţile de la Bruxelles, declanşat după tragedia de la Livorno. Reguli împotriva discriminării sunt, Italia trebuie să le aplice - acesta a fost mesajul de la Bruxelles către preşedintele Consiliului de Miniştri, Romano Prodi. Declaraţiile oficialului italian, pronunţate după incendiul de la Livorno, au fost percepute cu o intonaţie polemică: "O problemă complicată, a spus Prodi, o situaţie europeană".

Replica Bruxelles-ului: "Directiva care interzice discriminări pe motive rasiale şi etnice există din 2000". Guvernul de la Roma trebuie să adapteze legislaţia până la 27 august. Patru copii au murit arşi. Cei patru părinţi, romi plecaţi de la Braşov, Victor şi Elena Lăcătuş, Menji Clopotar, Uca Căldarar, rămân în închisoare pentru vina de a-şi fi abandonat copiii în flăcări. Italia depune eforturi pentru "recunoaşterea romilor ca minoritate", declară ministrul italian de interne.

Asta ar însemna în primul rând stoparea expulzărilor şi repatrierilor forţate, aşa cum au cerut recent trei ONG-uri din Italia, România şi Elveţia. Italia se află pe locul 14, cu 160.000 romi. La Roma se află 14.000. Primăria cheltuieşte anual 5 milioane de euro. La Milano, se cheltuiesc anual 2,5 milioane de euro, pentru cei 7.000 de romi.

În Toscana, unde se află oraşul Livorno, în fiecare din ultimii patru ani s-a cheltuit câte un milion de euro. Se pare că nu este de-ajuns: ţiganii trăiesc în continuare în rulote sau barăci construite din materiale refolosibile, fără apă şi fără electricitate. (Georgiana Baciu, Milano)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite