Vile de lux printre gunoaiele din Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii descarcă zilnic tone de moloz şi resturi menajere în comunele de la marginea oraşului Casele luxoase ridicate la marginea Bucureştiului sunt înconjurate de munţi de

Bucureştenii descarcă zilnic tone de moloz şi resturi menajere în comunele de la marginea oraşului

Casele luxoase ridicate la marginea Bucureştiului sunt înconjurate de munţi de gunoaie. Pungi, sticle, moloz şi alte resturi menajere cât vezi cu ochii... Primarii comunelor din Ilfov ridică din umeri. Nimic nu îi împiedică pe locuitorii unei capitale europene să descarce, noaptea, chiar în buza comunelor, tone întregi de mizerie.

În zona oraşului Măgurele, şanţurile de pe marginea Şoselei de Centură s-au umplut de gunoaie care, în anumite locuri, depăşesc un metru. Pentru mizeria care i-a copleşit, localnicii dau vina pe "bucureştenii necivilizaţi". "Aduc toate resturile din oraş şi le depozitează aici. Vin seara cu basculante şi cu papucuri", spune Nicolae Ion, locuitor al oraşului Măgurele. Nici cei care îşi ridică vile nu respectă normele de salubrizare, astfel că, odată casa ridicată, gunoiul e lăsat în spatele locuinţei sau lângă gard.

Primarii comunelor de la marginea Capitalei se scuză şi susţin că au încercat toate metodele pentru curăţarea zonei. Însă fără niciun rezultat.

Sătui de bucureştenii necivilizaţi

Primarul Marian Nedelcu se plânge că nu ştie ce măsuri să mai ia. "Ilfovul a devenit groapa de gunoi a Bucureştiului. Trebuie să punem pază ca să-l prindem pe om în fapt. Dar când să pui pază, că ei vin şi la miez de noapte", spune edilul.

Proprietarii vilelor îi aşteaptă pe angajaţii primăriei să le strângă mizeria din faţa casei. "Astă-vară m-am dus la primărie, le-am zis să ia gunoiul şi e tot la locul lui şi acum", se scuză tanti Floarea, care şi-a construit casa în vara anului trecut. Primarul din Măgurele a aplicat amenzi oamenilor din comună, dar degeaba.

Garda de Mediu pasează responsabilitatea

Spaţiile de o privelişte mai frumoasă. La marginea comunei, un teren viran a devenit ghena localnicilor, plină de pungi şi resturi menajere urât mirositoare, care-i deranjează pe cei care stau în casele de vizavi. "Noi, ăştia amărâţi, ne luăm pubele în curte şi alţii vin şi aruncă toate prostiile aici", se plânge Chiţa Chira de pe strada Muşeţelului. Deşi, taxa plătită la serviciul de salubrizare este de 1,8 lei pe lună, pentru o persoană, mulţi se zgârcesc şi când vine vorba despre o asemenea sumă mai mult decât ruşinoasă. Reprezentanţii Gărzii de Mediu se absolvă de orice vină şi aruncă pisica în ograda vecină. Aceştia susţin că responsabilitatea revine altcuiva. "E datoria primăriei să facă curăţenie în zona care-i aparţine sau, dacă mizeria e pe marginea şoselei, răspund cei de la Drumuri", explică Silvian Ionescu, comisar-şef la Garda de Mediu. El a precizat că amenzile pentru cei care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în acest sens pot ajunge la 100.000 de lei.

Primarii se luptă cu morile de vânt

Deşi, în Chitila, taxa plătită la Serviciul de Salubrizare este de 1,8 lei pe lună pentru o persoană, mulţi se zgârcesc şi când vine vorba despre o asemenea sumă. "Ne-am certat cu vecinii din comună că lasă mizeriile aici, iar seara mi-au pus gunoiul în poartă", se plânge Anişoara Coman. Primarul comunei, Emilian Oprea, promite că va lua măsuri. "În primăvară o să fac o campanie, prin care să-i depistez pe cei care aruncă resturi unde nu trebuie şi să-i determin pe localnici să plătească pe un an întreg taxa de salubrizare", promite edilul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite