Vijelii şi ploi torenţiale până mâine dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe crengi au fost rupte de vânt în centrul Ploieştiului
Mai multe crengi au fost rupte de vânt în centrul Ploieştiului

Estul şi sud-estul ţării se află sub avertizare de cod galben până mâine-dimineaţă. Vor cădea ploi ce vor depăşi în unele localităţi 70 de litri pe metru pătrat.

Meteorologii ne avertizează că vor fi ploi torenţiale, vijelii şi căderi de grindină în Bucureşti şi alte 27 de judeţe din estul României. Avertizarea de cod galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie este valabilă până sâmbătă la ora 6.00. Vor fi averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie în Maramureş, Transilvania, Moldova, Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei. Meteorologii spun că în unele zone vor cădea cantităţi mari de apă, care vor depăşi local 30 de litri pe metru pătrat şi, izolat, 60-70 de litri.

„Fenomenele care se petrec acum sunt mai complexe, ţin de caracteristici ale vremii la nivelul Europei, care se suprapun peste cele locale. Avem vreme instabilă care nu înseamnă numai ploi, pot fi şi episoade cu soare, urmate de ploi, care pot fi şi noaptea, nu numai ziua", arată meteorologul de serviciu.

Vreme instabilă până duminică

În comparaţie cu zilele trecute, temperaturile maxime sunt în scădere, mai ales îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice. Astăzi şi mâine se vor înregistra între 18 şi 28 de grade Celsius, iar minimele vor fi între 11 şi 19 grade. Judeţele aflate sub avertizarea cod galben de ploi şi vijelii sunt: Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Dâmboviţa, Ilfov, Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Tulcea, Prahova, Buzău, Argeş, Vâlcea, Braşov, Covasna, Sibiu, Mureş, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Suceava şi Botoşani, precum şi Bucureşti. Vremea va rămâne instabilă pe tot teritoriul ţării şi duminică, când temperaturile maxime vor fi de 23-25 de grade, iar cele minime, de 17-18 grade.

Oraşe inundate de furtuna de ieri

Ploile şi grindina s-au mutat în est, după ce au făcut ravagii în noaptea de miercuri spre joi şi ieri în mai multe localităţi din vestul ţării. Unul dintre oraşele afectate de vreme a fost Oradea, unde centrul s-a transformat într-o mică Veneţie din cauza canalizărilor care au cedat. Apa a inundat străzile. La Orăştie, vijelia a smuls acoperişul unui bloc şi l-a aruncat prin aer la 100 de metri peste trei autoturisme parcate. La Târgu-Jiu, un bulevard din centru a fost închis traficului pentru câteva ore, după ce acoperişul unui bloc a ajuns pe câteva maşini parcate. Un copac a căzut pe un autoturism parcat în zona centrală a Ploieştiului, iar un altul a blocat o stradă secundară din municipiu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite