"Viitura mi-a adus frigiderul altuia în casă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinistraţii din oraşul gălăţean Tecuci, care a fost devastat zilele trecute de inundaţii, s-au trezit în curţile caselor cu autoturisme, frigidere şi căzi străine Sute de tecuceni

Sinistraţii din oraşul gălăţean Tecuci, care a fost devastat zilele trecute de inundaţii, s-au trezit în curţile caselor cu autoturisme, frigidere şi căzi străine

Sute de tecuceni au îngroşat rândurile oamenilor năpăstuiţi de natura dezlănţuită în Moldova. Ei au spart însă tiparele sinistraţilor care doar cer ajutor de la stat sau de la Gigi Becali. Reporterii "Adevărul" au descoperit la faţa locului solidaritatea care a funcţionat mult mai bine decât aşa-zisa implicare a autorităţilor.

Bilanţul morţilor de la Tecuci a ajuns ieri la şapte. Pe lângă victime, situaţia din oraşul gălăţean este încă dramatică: pe străzi zac buşteni, dar şi maşini răsturnate de viitură şi chiar frigidere pline cu mâncare. "Vedeţi frigiderul acela? Nu e al meu, a venit odată cu apa", a spus Ramona Oancea, 27 de ani.

Canalizare abia inaugurată, distrusă

Nimeni nu s-a hazardat să mai salveze ceva. Doar propria viaţă. "Apa a fost mai sus de brâu. Pe stradă erau oameni care au căzut, erau să se înece", a povestit Maria Stamate, 41 de ani, încă şocată că în mijlocul străzii Tecucel zac câteva maşini răsturnate, după ce au fost aduse de viitură. "Nu ştiu a cui este Dacia asta. Nu a venit nimeni să vadă ce e cu ea, dar am văzut-o plutind pe apă, cine ştie de unde a venit", a mai spus femeia.

Pe strada unde în urmă cu doar câteva luni au fost finalizate lucrările la canalizare, nimic nu mai funcţiona, nu mai era nici apă, nici curent electric. Oamenii îşi spălau lucrurile în bălţile din faţa caselor, urme ale viiturii. Pe lângă cunoscuţi şi prieteni, au venit să dea o mână de ajutor şi cei din centrul oraşului Tecuci, unde inundaţiile nu au făcut ravagii ca în nord. "Am încercat şi eu să ajut cum pot. Nu vine nimeni să le scoată apa din casă oamenilor ăstora. Au trimis o pompă la două sute de oameni, aşa că dacă tot sunt aici, ajut", a spus Nelu Răducan, 32 de ani.

Preotul a adunat oamenii la masă

Chiar dacă autorităţile s-au mobilizat mai greu, pe străzile devastate a venit, imediat după inundaţii, preotul. "M-a trimis de la Episcopie, să aducem oameni diseară la masă, aşa că număr sinistraţii, ca să facem un necesar de pâine şi apă", le-a spus el oamenilor.

Pe strada Tecucel, o dată cu lăsarea întunericului, s-a făcut linişte. Frigul i-a gonit însă pe oameni din curţile caselor devastate. Şi-au trimis copiii de acasă pe la rude, pe la prieteni şi fac cu rândul de pază la casele în care nu mai pot locui. Lumină tot nu au, aşa că bezna a cuprins toată strada. Autorităţile au fost depăşite de amploarea dezastrului.

Pompele insuficiente au ajuns prea greu la sinistraţi, care au pus mâna pe găleţi şi s-au apucat să scoată singuri apa din beciuri. Nămolul rămas, care a distrus tot ce nu a fost luat de ape, va fi curăţat în câteva zile, însă oamenii se tem încă să nu vină o nouă viitură. Sute de case nu mai pot fi locuite, iar cei mai mulţi dintre cei aproape 800 de sinistraţi nu au unde să se ducă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite