Viitorul energetic al Oradei, în impas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electrocentrale este la un pas de a trece în administrarea Ministerului Economiei, deşi mutarea ar fi în detrimentul municipiului. Varianta identificată de autorităţile de la Bucureşti ar putea costa Oradea un proiect de finanţare de 60 de milioane de euro.

În urma mitingului organizat de sindicaliştii energeticieni, prin care aceştia solicitau majorarea preţului de producţie a gigacaloriei precum şi sprijinirea centralelor aflate în prag de faliment, soluţia identificată a fost trecerea acestora din administrarea consiliilor locale în administrarea Ministerului Economiei. Odată cu această trecere, Electrocentrale Oradea ar putea pierde finanţarea de 60 de milioane de euro.
Aceşti bani provin de la Uniunea Europeană pentru un proiect de modernizare a CET Oradea şi achiziţionarea unui bloc energetic nou. „Din discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu şi cu reprezentanţii ministerelor Economiei şi ai Administraţiei şi Internelor s-a ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie pentru salvarea de la faliment a Electrocentrale Oradea ar fi trecerea ei în administrarea Ministerului Economiei. Preşedintele Traian Băsescu ne-a promis să ne sprijine în acest sens”, spune Dicu Tudor, liderul sindicaliştilor orădeni.

Doar autorităţile locale sunt eligibile la finanţări

Entuziasmul sindicaliştilor nu este împărtăşit de Marcel Boloş, directorul direcţiei de dezvoltare durabilă şi finanţări externe din cadrul Primăriei Oradea. „Este cea mai mare aberaţie din punct de vedere al descentralizării serviciilor publice. Administraţiile locale ştiu mai bine ca oricine care sunt problemele şi cerinţele oamenilor”, susţine Boloş. El mai spune că odată cu trecerea la Ministerul Economiei, proiectul de reabilitare a CET precum şi proiectele prin care edilii intenţionează să reabiliteze magistralele şi punctele termice nu ar mai fi eligibile pentru finanţări de la Uniunea Europeană.

Promisiuni guvernamentale
Guvernanţii le-au promis sindicaliştilor acordarea subvenţiilor de stat, ceea ce va face posibilă achitarea în mare parte a datoriilor către furnizori. Acestea au ajuns la 120 de milioane de lei. Totodată, potrivit lui Tudor Dicu, pentru a putea beneficia de majorarea preţului de producţie la gigacalorie, Electrocentrale va trebui să predea planul de investiţii şi retehnologizare a societăţii de termoficare.

Soluţii de criză

Pentru a redresa Electrocentrale, consilierii locali au luat o serie de măsuri, unele nepopulare. Din această lună, orădenii vor plăti 145 de lei/gigacalorie, cu 17% mai mult decât până acum. O altă decizie în sprijinul societăţii este vânzarea de emisii poluante. S-a decis valorificarea a 500.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră din portofoliul SC Electrocentrale Oradea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite