Viitorul Azomureş, la mâna lui Oprişcan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forma finală a hotărârii de Guvern privind subvenţionarea achiziţiei îngrăşămintelor chimice trebuie emisă joi

Soarta Azomureş depinde de deputatul Oprişcan, desemnat să răspundă pentru document.

Iniţiativa subvenţionării preţului de achiziţie plătit de agricultori pentru îngrăşămintele chimice produse de combinatele din România, măsură gândită pentru evitarea riscului închiderii combinatelor de profil trebuie rezolvată joi 25 februarie. După ce nici în ultima şedinţă de joia trecută Guvernul nu a emis un act normativ în acest sens, ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, l-a însărcinat pe deputatul mureşean Doru Oprişcan, fost director al Azomureş Târgu-Mureş, să propună soluţii viabile de rezolvare.
„Trebuie să mă asigur ca banii de la buget vor ajunge realmente la agricultori. Apoi, e important să fie protejaţi producătorii interni de îngrăşăminte, şi să se creeze mecanismele prin care agricultorii să fie liberi să opteze asupra tipului de îngrăşăminte ce doresc să-l achiziţioneze, cu eliminarea concurenţei produselor similare din Ucrania şi Rusia, mai slabe calitativ şi la jumătate de preţ”, ne-a declarat Doru Oprişcan.
Întâlnire la Ministerul Agriculturii
La rândul său, vicepreşedintele Sindicatului „Alternativa 2000” din Azomureş, Maria Dăndărău, a anunţat că luni va avea loc la Ministerul Agriculturii întrunirea unei comisii de dialog între sindicatele şi patronatele din industria chimică, pentru a se adopta o poziţie comună până la viitoarea şedinţă de Guvern din 26 februarie. „Existau presiuni din partea grupului Interagro, aflat în competiţie directă cu Azomureş, să monopolizeze subvenţia pentru îngrăşăminte, în proiectul de Hotărâre de Guvern figurând doar ureea şi azotatul de amoniu – (produse aflate în cantităţi mari pe stoc la Interagro n.r.) nu şi pentru îngrăşămintele complexe produse de Azo. Dacă ar fi fost aşa, două din cele trei instalaţii de amoniac ale Azomureşului s-ar fi oprit, cu reducerea producţiei la jumătate”, a explicată Dăndărău.
Supuşi discrimănării
Angela Podină, director executiv al Azomureş a confirmat că în aceste condiţii ar exista un tratament discriminatoriu faţă de Azomureş. „Am participat joi la o întâlnire a Federaţiei Patronale „Nitrofosfor”, unde s-a stabilit emiterea unei declaraţii comune a producătorilor din industria chimică românească, cum că nu există nici un gen de discriminare între noi. Important e ca în viitoarea hotărâre de Guvern să se specifice că îngrăşămintele să poarte marca UE”, a afirmat Podină.
Menţionăm că dacă actul normativ nu va fi emis săptămâna viitoare, finanţarea campaniei agricole de primăvară este compromisă, ca şi continuarea producţiei de îngrăşăminte, fapt cu nefaste implicaţii economice şi sociale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite