Vieţuitoarele marine mor pe capete!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport întocmit de peste 2.500 de specialişti din întreaga lume avertiza, la începutul acestei săptămâni, că o treime din speciile planetei vor dispărea din cauza schimbării chimiei

Un raport întocmit de peste 2.500 de specialişti din întreaga lume avertiza, la începutul acestei săptămâni, că o treime din speciile planetei vor dispărea din cauza schimbării chimiei intime a Oceanului Planetar. În aceste zile, mass-media urmăreşte mai atent "strigătul" naturii în suferinţă, iar semnele catastrofei ecologice sunt indubitabile.

Metanul, care iese din scoarţa terestră, traversează apele mării şi ucide vieţuitoarele marine.
În plus, după ce ajunge în atmosferă, prezenţa lui accentuează efectul de seră, iar căldura excesivă ucide speciile de uscat.

O ameninţare neglijată

Achim Steiner, directorul executiv pentru programe de mediu al Naţiunilor Unite, a precizat pentru "The Independent" că raportul a aruncat o lumină asupra unei probleme neglijate prea mult timp. "Degradarea mediilor marine a fost greu de observat. Acum, după ce am constatat că Oceanul Planetar e pe moarte, trebuie să intervenim rapid, înainte ca dezastrul să se extindă în mod fatal. Şanse nu prea avem, pentru că ne-am trezit prea târziu".

Se pare că, de la revoluţia industrială încoace, oceanul a absorbit aproximativ jumătate din cantitatea de bioxid de carbon pe care oamenii au produs-o. Iar acum nu mai poate, pentru că planctonul, care este cel mai mare consumator de bioxid de carbon, este în scădere dramatică, ca de altfel toate vieţuitoarele oceanului.

Foarte mulţi peşti se hrănesc cu plancton, iar acesta e atât de plin de carbon, încât a devenit otrăvitor. Dacă adăugăm şi necazurile provocate de metanul ce iese din fisurile scoarţei de sub oceane şi mări, e limpede de ce în apele mării nu mai e de trăit.

Ieri, la numai câteva zile după ce previziunile sumbre lansate de Comisia Interguvernamentală pentru Schimbările Climatice au fost date publicităţii la Valencia, agenţiile de presă au început să semnaleze primele efecte ale dezastrului prezis.

O invazie inexplicabilă de meduze a ucis, marţi, o întreagă crescătorie de somoni. Proprietarii fermei amenajate în apele mării spun că miliarde de meduze rozalii au pătruns în bazinele peştilor şi i-au sufocat.

Timp de şapte ore, administratorii au încercat să adune meduzele, înarmaţi cu găleţi şi butoaie. "N-am reuşit nici măcar să facem o gaură în stratul gros de meduze. Erau una lângă alta, de parcă n-ar mai fi avut loc în ocean", povesteşte John Russell, directorul executiv al crescătoriei "Northern Salmon co.ltd". După şapte ore, meduzele s-au retras, dar era prea târziu. Peste 100.000 de peşti au murit. Oficial nu există o explicaţie a comportamentului meduzelor.

Cei 265 de delfini, eşuaţi pe plajele de la Boa Vista, din Insulele Capului Verde, au murit, în ciuda eforturilor disperate ale sutelor de oameni care le-au sărit în ajutor. Primii delfini au eşuat la începutul săptămânii trecute, iar apoi în fiecare zi s-au mai adăugat câteva zeci.

Ultima serie a fost luni şi a numărat 65 de exemplare. Mulţi salvatori au fost uluiţi de comportamentul mamiferelor marine care, după ce erau transportate în larg cu barca, se întorceau la mal ca să moară. Experţii nu pot preciza din ce motive grupuri atât de mari de delfini eşuează pe mal, dar opinează că mamiferele ar putea fi salvate dacă ar fi plasate în bazine gonflabile cu apă sărată amenajate pe plajă.

O balenă a parcurs aproape 1.300 de kilometri pe fluviul Amazon şi a murit după 15 zile de chin, în timp ce oamenii se străduiau să o captureze ca s-o aducă înapoi în ocean.

Autorităţile braziliene din Sao Paolo, care s-au ocupat de operaţiunile de "salvare", au povestit reporterilor că balena avea 5,5 metri lungime şi s-a împotmolit în nisip de două ori înainte de a muri, răsucită în plasele celor care încercau s-o prindă. Duminică, în timp ce eşuase a doua oară, câţiva veterinari şi biologi au examinat-o şi au declarat-o "tânără şi sănătoasă".

Înainte de a fi imobilizat, mamiferul marin a ţâşnit în apă, uimindu-i pe martori cu uşurinţa cu care a efectuat manevra. "Părea că dorea să stea la mal. Noi am crezut că a eşuat, dar se pare că ne-am înşelat. Probabil altul era motivul pentru care a venit până aici", a precizat Nazarena Silva, un oficial de la o agenţie de mediu din oraşul brazilian Santarem. Biologii au recuperat cadavrul şi au efectuat o autopsie. Experţii spun că balena a murit pentru că s-a zbătut prea tare când a fost prinsă, întrucât apa dulce a fluviului n-ar fi ucis-o decât după vreo două luni.

"Tonul cu ochii mari", o specie foarte apreciată în restaurantele japoneze, din care se face cel mai gustos sushi, e pe cale de dispariţie, spun membrii organizaţiei World Wide Fund.

Membrii organizaţiei care şi-au propus să protejeze speciile sălbatice spun că reducerea cu 14% a pescuitului, pe care au convenit-o ţările membre ale Comisiei de Pescuit în Pacificul Central şi de Vest, este prea mică şi prea târzie. În plus, şi tonul cu aripioară albastră, din Marea Mediterană, a devenit greu de găsit. Greenpeace şi WWF au organizat împreună proteste pentru a obţine interzicerea pescuitului acestor specii, dar rezultatele au întârziat să apară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite