"Viesparul" din Bagdad: octombrie, cea mai sângeroasă lună după martie 2003

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit rezoluţiei Consiliului de Securitate, Irakul şi-a recăpătat pe deplin suveranitatea la 28 iunie 2004. ţara are un preşedinte, un parlament, un premier, un cabinet, dar, în realitate,

Potrivit rezoluţiei Consiliului de Securitate, Irakul şi-a recăpătat pe deplin suveranitatea la 28 iunie 2004. ţara are un preşedinte, un parlament, un premier, un cabinet, dar, în realitate, nu e guvernată. Ea e un adevărat viespar, cu un conflict interreligios sângeros şi cu atentate ce vizează inclusiv trupele Forţei multinaţionale. Octombrie ar putea fi una dintre cele mai sângeroase luni pentru americani de la invazia din martie 2003.
Armata americană a anunţat ieri că în cursul ultimelor 24 de ore a pierdut 11 soldaţi. De altfel, până pe 19 octombrie au murit 70 de militari americani, iar dacă media de cel puţin trei morţi pe zi se menţine, atunci luna în curs riscă să fie una dintre cele mai sângeroase pentru trupele SUA. De la debutul invaziei din Irak, martie 2003, armata americană a pierdut aproape 2.780 de militari. Astfel, după ce, în iulie, numărul victimelor scăzuse la 43, decesele au crescut simţitor în august, apoi în septembrie, iar octombrie ar putea înregistra un adevărat record. Pe de altă parte, s-a anunţat că mai mulţi militari americani vor fi deferiţi Curţii Marţiale în trei procese distincte, ei fiind acuzaţi de uciderea mai multor civili irakieni, inclusiv de asasinarea unei tinere şi a familiei ei în locuinţa din Mahmudiya. În acest din urmă caz e vorba de inculparea a patru soldaţi, dintre care doi riscă pedeapsa capitală. Alţi patru militari sunt suspectaţi că au ucis trei deţinuţi irakieni în timpul unui raid asupra unei tabere a gherilei. Cele două cazuri plus uciderea a 24 civili din oraşul Haditha au provocat furie în ţară, unde populaţia s-a revoltat, premierul Nuri al-Maliki fiind obligat să ceară trupelor coaliţiei să ridice imunitatea militarilor ei în faţa justiţiei irakiene. În fine, în al treilea caz, trei puşcaşi marini vor fi judecaţi pentru împuşcarea în cap a unui bătrân irakian răpit din locuinţa lui din Hamdania, sugerând că ar fi fost vorba de un insurgent ce voia să plaseze o bombă. La cele de mai sus se adaugă atentatele zilnice, care nu contenesc chiar în plin Ramadan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite