Videanu prelungeşte dezbaterea privind restructurarea energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Videanu prelungeşte dezbaterea privind restructurarea energetică
Videanu prelungeşte dezbaterea privind restructurarea energetică

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, astăzi, că dezbaterea publică privind restructurarea producătorilor de energie de stat va fi prelungită până la sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august.

Astăzi era ultima zi fixată de Ministerul Economiei pentru această dezbatere. "La sfârşitul acestei săptămâni, vom finaliza discuţiile cu principalii operatori privaţi - CEZ, E.ON ŞI Enel - urmând să continuăm consultarea cu sindicatele şi cu patronatele din domeniu", a spus Videanu.

Potrivit acestuia, singura observaţie primită de minister, până acum, a fost legată de posibilitatea creării unei concurenţe neloiale, prin includerea furnizorului şi distribuitorului Electrica în aceleaşi companii cu producătorii de energie. Ministrul a mai spus că şi distribuitorii şi furnizorii privaţi din România au planuri pentru realizarea de producţii de energie, iar "regula va fi aceeaşi pentru toţi", respectiv întreaga cantitate de energie va fi vândută doar pe bursa de profil (OPCOM).

Videanu s-a întâlnit, astăzi, cu omologul său polonez Waldemar Pawlac, cu care a discutat despre posibilitatea implicării companiilor poloneze în procesul de modernizare a minelor de huilă din ţara noastră.

Cei doi oficiali au spus că România şi Polonia trebuie să fie o voce comună în Uniunea Europeană privind alocarea justificată a emisiilor de dioxid de carbon, în condiţiile în care ambele state se bazează pe producţia de energie din cărbune, ce este o sursă poluantă.

Restructurarea, finalizată în acest an

Ministerul Economiei vrea să înfiinţeze două noi companii energetice, prin divizarea celor existente.

Astfel, din prima companie vor face parte complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, hidrocentralele Vâlcea şi Slatina, Societatea Naţională a Lignitului şi o parte din Electrica.

În a doua companie vor intra Romgaz, cealaltă parte din Electrica, termocentralele Deva, Paroşeni şi Elcen, CNH, hidrocentralele Porţile de Fier, Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa şi Sibiu.

Potrivit intenţiilor ministrului, noile companii vor fi funcţionale până la finele acestui an.

Videanu mai afirmase, luna trecută, că furnizorii privaţi de energie au ridicat problema includerii Electrica în noile companii, însă a precizat că o modalitate de a nu pune în pericol concurenţa în piaţă ar putea fi separarea contabilă a Electrica. 

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite