Videanu deturnează locuinţele sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Adriean Videanu le cere astăzi consilierilor municipali să schimbe statutul locuinţelor cumpărate recent de Primăria Capitalei special pentru cazuri sociale. După ce a cumpărat 342 de

>> Adriean Videanu le cere astăzi consilierilor municipali să schimbe statutul locuinţelor cumpărate recent de Primăria Capitalei special pentru cazuri sociale.

După ce a cumpărat 342 de apartamente de lux de pe piaţa liberă din Bucureşti, primarul Capitalei, Adriean Videanu, le solicită aleşilor locali să modifice hotărârea iniţială, prin care locuinţele urmau să fie repartizate ca "locuinţe sociale". Noii beneficiari sunt astfel expropriaţii, unii locuitori din centrul istoric şi din blocurile aflate în consolidare.

Ansamblu rezidenţial, apartamente de peste 100 mp, cu finisaje de înaltă calitate şi cu locuri de parcare în valoare fiecare de câte 10.000 de euro. Greu de crezut că astfel de locuinţe achiziţionate în această vară de municipalitate s-ar fi putut preta la beneficiari cu salariu minim pe economie! La data achiziţiei acestor apartamente, pentru care s-au plătit 35 milioane de euro din bani publici, Videanu a declarat că "nu vreau să transform Bucureştiul într-un oraş social. Vreau să cresc standardul de viaţă din Capitală".

Doar zece luni de statut social

Aşa cum prevedea articolul 3 din Hotărârea 18/2007 a Consiliului General, locuinţele aveau statut "social şi de necesitate" şi urma a fi repartizate conform Legii locuinţei 114/1996. La 10 luni de la emiterea acestui document, Videanu le cere consilierilor ca apartamentele să fie repartizate către anumite priorităţi locative ale municipalităţii.

Apartamente pentru cine "merită"

În cazul în care consilierii generali aprobă, astăzi, modificarea cerută de Videanu, va dispărea termenul de locuinţă socială sau de necesitate, iar repartiţia apartamentelor se va face după o nouă regulă. Asta înseamnă că o comisie a primăriei Capitalei va repartiza apartamente pentru exproprierile de utilitate publică. Consiliul Local al Sectorului 3 va atribui şi el locuinţe locatarilor din zona-pilot din Centrul Istoric.

Tot Capitala va repartiza apartamente persoanelor din imobilele aflate în proces de consolidare, iar cele şase sectoare vor putea da locuinţe evacuaţilor din imobilele naţionalizate. Toate aceste categorii de persoane au deja la dispoziţie cele trei ansambluri rezidenţiale, 50 de apartamente în zona Gura Siriului din sectorul 3, 136 de apartamente în ansamblul de lux de pe Şoseaua Bucureşti-Târgovişte şi 156 de locuri în ansamblul Lemon Garden din zona Giuleşti.

Multe semne de întrebare

Din noua hotărâre a Consiliului General va dispărea şi prevederea prin care "apartamentele sunt repartizate în conformitate cu prevederile Legii 114/1996". Consilierii generali au sesizat şi motivul. "Legea 114 prevede ca apartamentele să aibă anumite spaţii, iar noi am cumpărat şi apartamente de peste 100 de metri pătraţi", sesizează consilierul general Victor Adâr.

El reclamă şi întârzierea cu care se solicită modificarea hotărârii. "Dacă n-avea niciun dubiu, primarul ne putea cere această modificare acum zece luni, când a achiziţionat apartamentele", adaugă Adâr. Un alt semn de întrebare vine din partea Prefecturii. "În hotărârea nouă dispare un termen, şi anume acela de <> . În varianta veche, locuinţele nu puteau fi vândute.

Acum pot apărea mai multe posibilităţi. Apartamentele cumpărate de muncipalitate pot fi ulterior vândute sau se pot face asocieri", remarcă prefectul Cătălin Deaconescu. În replică, edilul-şef Videanu a precizat că "era o eroare în hotărârea veche, pentru că nu toate locuinţele trebuiau acordate cu statut social". El a adăugat că "astfel a fost nevoie de o nouă procedură ca locuinţele să aibă exact destinaţia pentru care le-am cumpărat".

>> În varianta veche, locuinţele nu puteau fi vândute. Acum pot apărea mai multe posibilităţi. Apartamentele cumpărate de muncipalitate pot fi ulterior vândute sau se pot face asocieri.
Cătălin Deaconescu
Prefectul Capitalei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite