Victorie parlamentară pentru Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

contra. şedinţa Legislativului a fost marcată de reizbucnirea conflictului dintre PNL şi PD, dar şi de încercarea disperată a PRM de a amâna decizia de instalare a directorului Serviciului de

contra. şedinţa Legislativului a fost marcată de reizbucnirea conflictului dintre PNL şi PD, dar şi de încercarea disperată a PRM de a amâna decizia de instalare a directorului Serviciului de Informaţii Externe.
Liberalii anunţaseră din timp că nu-şi vor da acordul pentru numirea pesedistului George Maior la SRI, însă virulenţa atacurilor împotriva preşedintelui Traian Băsescu i-a luat prin surprindere şi pe democraţi. PNL l-a desemnat pe cel mai vocal reprezentant al său în parlament, liderul grupului din Cameră, Crin Antonescu, să conducă ostilităţile cu şeful statului. "Tuturor celor care au ales Alianţa le spun, în faţa acestui tablou al unei sfinte familii, cu tătucul Băsescu atotputernic, cu maica Geoană, delicată, cu pruncul Maior în braţe,
Aici sunt voturile dumneavoastră
", a spus Antonescu, provocând un val de aplauze. El a continuat arătând că, tocmai din acest motiv, liberalii se despart din nou şi de modul în care şeful statului înţelege jocurile mari şi mici, şi de felul în care acesta proiectează destinaţia SRI, şi de maniera în care Mircea Geoană înţelege să facă opoziţie. Parlamentarul PNL nu a ezitat să-l facă mincinos pe preşedinte, pentru faptul că ar fi inventat, alături de liderul PSD, această soluţie a numirii unui om al opoziţiei la conducerea unui serviciu secret. "Nu vorbim aici despre angajarea unui şofer, a unei secretare sau a unui consilier (...) Îl respect prea mult pe Traian Băsescu pentru a crede că este iresponsabil şi atunci cred că, pur şi simplu, minte", a exclamat Crin Antonescu. Liderul deputaţilor PNL l-a înţepat pe liderul PSD, Mircea Geoană, şi atunci când a anunţat susţinerea partidului său pentru Claudiu Săftoiu. Geoană a fost singurul care a aplaudat după discursul lui Antonescu, determinându-l pe acesta să exclame: "Nu aplaudaţi, că nu ne putem împrieteni toţi... Mulţumiţi-vă cu prietenia cu Traian Băsescu!".
PD, scut pentru preşedinte
Poziţia liberalilor faţă de preşedinte i-a obligat pe democraţi să sară în apărarea lui Traian Băsescu. Deputatul PD Mihai Stănişoară i-a transmis lui Crin Antonescu că, dacă nu ar fi fost şeful statului, "punea globuleţe în pomul de Crăciun acum doi ani".
"Am sesizat că îl apasă foarte tare activitatea preşedintelui, uitând să se ocupe de ceea ce ar trebui să facă atât domnia sa, cât şi partidul pe care îl reprezintă zi de zi. şi dacă vrea să vorbească despre respectarea unui cuvânt dat, cred că este ultimul partid care poate să vorbească despre respectarea unei promisiuni", a spus Stănişoară, trimiţându-şi colegul de Alianţă la un colţ de stradă, unde să-şi testeze popularitatea.
Peremiştii spun că Elvis a colaborat cu Securitatea
Peremiştii au făcut tot posibilul să împiedice numirea lui Maior şi Săftoiu la şefia serviciilor secrete. ţinta predilectă a atacurilor acestora a fost însă consilierul prezidenţial, căruia deputatul Daniela Buruiană i-a pronunţat în repetate rânduri numele întreg - Claudiu Elvis Săftoiu. "Din serialul de circ
Să trăiţi bine
, în regia lui Traian Băsescu, asistăm astăzi la episodul
M-a făcut mama spion
, în care Elvis Săftoiu aspiră la funcţia de şef al spionilor", a spus Buruiană. Senatorul Gheorghe Funar a cerut chiar şi amânarea votului, pe motiv că are informaţii potrivit cărora candidatul pentru SIE ar fi colaborat cu Securitatea. şi reprezentanţii PC au protestat faţă de denumirea lui Săftoiu la respectivul serviciu, în timp ce udemeriştii au preferat să se abţină de la orice declaraţie.
şeful SIE - "un credincios român"
După numărarea buletinelor de vot, George Maior şi Claudiu Săftoiu au depus jurământul în faţa parlamentului ca directori ai celor două instituţii. Maior s-a angajat să respecte principiile de neutralitate şi echilibru, precum şi libertăţile şi drepturile cetăţenilor. Săftoiu a mulţumit parlamentarilor pentru încrederea acordată şi a spus că va face tot ce îi stă în putere pentru a nu dezamăgi. "Vă asigur că voi fi un credincios român", a încheiat fostul consilier al lui Traian Băsescu.

Maior
Nu am avut emoţii
"Am spus de la bun început că voi respecta decizia parlamentului. Mă bucură însă faptul că la nivelul clasei politice şi al parlamentului s-au înţeles valoarea şi valenţele acestui principiu de democraţie", a declarat George Maior imediat după ce a primit votul de învestitură din partea senatorilor şi deputaţilor. Proaspătul învestit consideră că numirea sa în fruntea SRI poate constitui un pas semnificativ în ceea ce priveşte adaptarea acestor servicii la "lumea europeană în care intrăm". Maior a precizat că nu a avut emoţii privind numirea sa în această funcţie. "Dacă parlamentul nu m-ar fi votat, ar fi însemnat că nu eram pregătiţi pentru un asemenea pas", a spus Maior. El a negat că ar fi făcut vreo declaraţie cu privire la existenţa în presă a unor ofiţeri acoperiţi din serviciile secrete. "Principial, cred că traficul de informaţii şi aceste aspecte trebuie totuşi rezolvate în spiritul unei societăţi deschise şi transparente", a precizat Maior.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite