Victorie clară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, la urne, s-a prezentat populaţia activă din punct de vedere politic Nu sunt un simpatizant al preşedintelui Băsescu. Am explicat-o şi într-o emisiune de televiziune. Îl

Sâmbătă, la urne, s-a prezentat populaţia activă din punct de vedere politic

Nu sunt un simpatizant al preşedintelui Băsescu. Am explicat-o şi într-o emisiune de televiziune. Îl cunosc de mult şi am motivele mele să cred că nu e un preşedinte potrivit pentru etapa actuală pe care o traversează România. Dar asta nu mă împiedică să recunosc victoria evidentă pe care a repurtat-o la referendumul din 19 mai. Cine încearcă acum să joace pe cartea prezenţei scăzute la urne, pentru a minimaliza rezultatele votului de sâmbătă, se înşală amarnic.

Da, e adevărat, 56% din români au preferat să stea acasă. Dar ei nu pot fi "contabilizaţi" în dreptul niciuneia dintre tabere. Unii, probabil că nu sunt interesaţi deloc de politică. Alţii, probabil că nu s-au regăsit nici în oferta lui Traian Băsescu, nici în campania purtată de partide împotriva şefului statului. Iar unii dintre ei probabil că n-ar ieşi la vot nici măcar dacă s-ar decide independenţa României! Cei 44% care au fost prezenţi sâmbătă la urne reprezintă populaţia ACTIVĂ din punct de vedere politic. Populaţia care are ceva de spus şi a cărei voce TREBUIE ascultată, indiferent că acest lucru ne convine sau nu. Sunt cel puţin ridicole declaraţiile unor şefi de partide, potrivit cărora votul de sâmbătă n-ar fi reprezentativ… Păi nu tot partidele pe care le reprezintă au schimbat legea, consacrând rezultatul referendumului chiar dacă la vot nu se prezintă jumătate plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale? Dacă n-ar fi luat această decizie - în speranţa că, aşa, îl vor da jos mai uşor pe Traian Băsescu - acum rezultatele referendumului n-ar fi fost valide! Or, aşa, în condiţiile date, "ciocul mic!", vorba unui "clasic" în viaţă.

Avem două concluzii mai mult decât clare. Prima este aceea că Traian Băsescu a obţinut aproape un milion de voturi mai mult decât în decembrie 2004. A doua ne arată că acest rezultat impresionant a fost obţinut în condiţiile în care, de cealaltă parte, s-a aflat o coaliţie puternică de partide - PSD, PNL, PRM, UDMR şi PC - reprezentând, teoretic, peste 60% din electorat! Or, nu numai că acest procent a rămas un simplu calcul pe hârtie, dar rezultatele obţinute demonstrează că undeva s-a deschis o falie între politicieni şi populaţie, falie pe care Traian Băsescu ştie s-o exploateze foarte bine. Tocmai de aceea, şi responsabilitatea sa pentru ceea ce se va întampla în România în următoarea perioadă este enormă. De Traian Băsescu depinde dacă va şti sau va dori să exploateze acest succes în interesul României sau va decide să joace doar cartea personală în lupta cu o clasă politică ce a primit "un vot de blam" din partea populaţiei.

Sănătatea democraţiei româneşti pare să stea acum în mâinile lui Traian Băsescu. Să sperăm că se va ridica la înălţimea încrederii pe care i-a oferit-o electoratul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite