Victor Surdu, răpus de cancer pancreatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Victor Surdu, soţul Angelei Similea, a încetat, ieri, din viaţă, la 63 de ani. Sicriul va fi depus azi la Palatul Parlamentului. Pentru ocuparea locului vacant din Parlament alegătorii vor fi chemaţi la urne în colegiul din Neamţ. Este pentru a patra oară în această legislatură când se organizează alegeri parţiale.

Social-democratul a fost diagnosticat cu o boală incurabilă la pancreas în primăvara anului trecut, iar în octombrie a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Italia. Deputatul, al cărui nume a fost vehiculat în PSD pentru portofoliul Agriculturii într-un eventual guvern al social-democraţilor, şi-a reluat activitatea în Parlament la începutul anului. Boala a recidivat însă, astfel că Victor Surdu a fost nevoit să se interneze acum două săptămâni la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Mai citiţi:

Fratele lui Victor Surdu: „Totdeauna şi-a neglijat sănătatea" (FOTO)

Naşul de cununie al lui Victor Surdu: „Şi-a iubit enorm familia“

Florian Popa, şeful Clinicii de Chirurgie de la acest spital, a precizat că evoluţia cancerului de care suferea deputatul a fost „năprasnică şi nu i-a dat prea multe şanse", în ciuda eforturilor acestuia de a se lupta cu boala. Popa a mai povestit că Surdu l-a rugat, săptămâna trecută, să-l externeze. „Cred că avea cunoştinţă asupra faptului că nu se mai putea face mare lucru privind boala de care suferea", a spus medicul. „E o grea pierdere pentru familia noastră. Victor a obţinut performanţe deosebite şi a muncit foarte mult. Poate şi de asta s-a întâmplat ce s-a întâmplat, că n-a avut grijă de el. S-a dus de tânăr, la doar 63 de ani, în timp ce părinţii şi bunicii noştri au trăit peste 80 de ani", a afirmat fratele deputatului PSD, Gabriel Surdu, citat de Mediafax.

El a precizat că ultima dată şi-a văzut fratele luni, când s-a dus la spitalul din Bucureşti unde acesta era internat. „Întâi am vorbit la telefon cu el şi l-am simţit că nu avea prea multe să-mi spună. M-am urcat în maşină, m-am dus la Bucureşti special pentru a-l vedea. Am vorbit cu el, m-a recunoscut, a ştiut că am fost", a mai declarat Gabriel Surdu. El a spus că sicriul fratelui său va fi depus azi la Palatul Parlamentului, înmormântarea fiind programată pentru mâine, în localitatea Ciorogârla din judeţul Ilfov.

De la horticultură la politică

Începând cu 1970, Victor Surdu a lucrat ca inginer horticol în mai multe comune din judeţul Iaşi, unde în 1975 l-a întâlnit pe Ion Iliescu. „L-am cunoscut într-un moment dramatic, când din 3.000 de hectare cât avea ferma de care se ocupa doar 100 nu erau acoperite de ape. Era foarte harnic şi apreciat pentru profesionalismul său", îşi aminteşte preşedintele de onoare al PSD. În decembrie 1989, Victor Surdu s-a orientat rapid către politică şi a intrat ca secretar de stat la Ministerul Agriculturii în Guvernul Petre Roman (decembrie 1989 - iunie 1990).

La câteva luni după Revoluţie a înfiinţat Partidul Democrat Agrar din România, pe listele căruia Surdu a obţinut un mandat de deputat (între 1990-1992). În 1996, după şase ani în fruntea PDAR, s-a orientat către PSDR (Partidul Social Democrat Român). În 2000 a candidat fără succes din partea PSDR la Primăria Capitalei, iar în 2001 a intrat în PSD. În 2008 a obţinut un nou mandat de deputat, de această dată din partea PSD, într-un colegiu din Neamţ.

Pentru locul de deputat rămas vacant vor fi organizate alegeri parţiale, data acestora urmând a fi stabilită prin Hotărâre de Guvern. În această legislatură au mai fost organizate alegeri parţiale în două colegii din Bucureşti, câştigate de Teo Trandafir (PDL) şi Radu Stroe (PNL) şi un colegiu din Hunedoara obţinut de Mariana Câmpeanu (PNL). 

Executaţi silit

Îndrăgita interpretă Angela Similea şi soţul său, deputatul PSD Victor Surdu, nu şi-au achitat creditele contractate şi s-au trezit cu bunurile sechestrate. Cei doi au fost executaţi silit, anul trecut, pentru un împrumut bancar nerambursat de circa 700.000 de euro. Banca Intesa Sanpaolo România trebuie să scoată la licitaţie două imobile, un service auto din localitatea Afumaţi şi un apartament din Bucureşti, aflate în proprietatea Angelei Similea şi a lui Victor Surdu.

Problemele financiare ale cuplului îşi au originea într-un împrumut de 698.000 de euro obţinut în februarie 2007, de societatea lui  Victor Surdu, care opera service-ul. Parlamentarul nu a reuşit să-şi achite datoriile la bancă, şi a refinanţat acest împrumut, astfel că datoria a ajuns la 714.319 de euro. El s-a angajat să restituie suma până în mai 2009. După acest termen, banca l-a mai păsuit de patru ori, până în februarie 2010.

"E o grea pierdere pentru familia noastră. S-a dus de tânăr, la doar 63 de ani."
Gabriel Surdu
fratele deputatului PSD

Mai citiţi şi: Victor Surdu a fost deputat de Constanţa în anii '90

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite