Victor Ponta decontează factura suspendării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cota de încredere a premierului Victor Ponta a scăzut cu 7% în luna suspendării preşedintelui,în timp ce Crin Antonescu nu a fost afectat, potrivit sondajului realizat de IMAS în luna iulie.

Premierul Victor Ponta are o cotă de încredere de 38,1%, potrivit unui sondaj realizat de IMAS în perioada 11-17 iulie 2012.

Este cea mai scăzută cotă de popularitate a primului-ministru după instalarea la Palatul Victoria: Victor Ponta era cotat cu 43,1% în luna mai şi cu 45,8% în iunie.

Paradoxal, imaginea preşedintelui interimar Crin Antonescu nu pare afectată de aceste evenimente. Crin Antonescu beneficiază de încrederea a 37,3% din români faţă de 36,6% în luna iunie. Cum se explică o asemenea diferenţă între doi lideri politici care au iniţiat, împreună, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu?

Datele au fost strânse după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, într-un moment în care prim-ministru era chemat la Bruxelles şi somat să respecte o listă de 11 solicitări a Comisiei Europene. Multe dintre punctele de pe această listă erau direct imputabile Guvernului. Este vorba, în primul rând, de ordonanţele de urgenţă prin care erau reduse atribuţiile Curţii Constituţionale sau era eliminat cvorumul la referendum.

Pe de altă parte, procedura suspendării s-a suprapus cu scăderea entuziasmului faţă de activitatea Guvernului Ponta, la două luni după instalarea acestuia.

Faţă de luna trecută, a crescut semnificativ numărul celor care susţin că România se îndreaptă într-o direcţie greşită: 69,5% faţă de 60,5%.  În luna iunie, 22,6% dintre cei intervievaţi afirmau că performaţa actualului guvern este mai slabă decât a precedentului. Luna trecută, procentul celor care credeau acest lucru a crescut la 28,2%. Practic, Victor Ponta a epuizat mai repede decât predecesorii săi de la Palatul Victoria perioada de graţie oferită de electorat la începutul exercitării mandatului. Prin comparaţie, Mihai Răzvan Ungureanu îşi păstra, la două luni de la preluarea mandatului, aceeaşi cotă de popularitate ca la început - 23,5% în aprilie faţă de 22,3% în februarie.

Click pentru a mări.



Băsescu, resuscitat

De cealaltă parte a baricadei, preşedintele suspendat Traian Băsescu a beneficiat din punctul de vedere al încrederii de acţiunea declanşată de USL. 

Traian Băsescu este la cea mai înaltă cotă de încredere din ultimii doi ani  - 15,5%. În aprilie 2010, şeful statului beneficia de încrederea a 29,5% dinromâni. Peste o lună, după ce a anunţat tăierea salariilor şi a pensiilor, Traian Băsescu a coborât la 13,7%. Din acel moment, popularitatea lui Traian Băsescu a evoluat în aceeaşi parametri, atingând un minim de 8,8% în iunie 2010 şi un maxim de 12,9% în decembrie 2011.

Preşedintele suspendat, este totuşi depăşit la capitolul încredere de fostul premier Adrian Năstase, cotat cu 16,2%.  Înainte de suspendare, Adrian Năstase a fost condamnat şi  a încercat să se sinucidă. Cota de popularitate a fostului premier nu este însă măsurată lunar de către IMAS şi este greu de estimat impactul ultimelor acţiuni.

Năstase a mai apărut în sondajul IMAS în noiembrie 2010, când era cotat cu 15,4%. Sondajul relevă şi faptul că, într-o perioadă de criză politică, românii îşi pun speranţa în personalităţi din afara acestei zone. Încrederea în guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ajuns la 45,1% faţă de 41,2% în luna iunie.

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite