Victimele grandomaniei lui Voicu, puse la plată de Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construirea abuzivă a mausoleului familiei lui Cătălin Voicu, la Bellu, a afectat grav un monument istoric, al generalului Nicolescu Argeşanu, erou al Războiului de Independenţă. Moştenitorii acestuia sunt azi somaţi să plătească pagubele făcute de senator.

Ziarul „Adevărul" a dezvăluit cum a reuşit senatorul Cătălin Voicu (47 de ani), judecat pentru fapte de corupţie, să construiască ilegal o criptă în Cimitirul Bellu, profanând mormintele familiei unui general al Armatei Române, erou al Războiului de Independenţă de la 1877.

Cavoul a fost ridicat, printr-o autorizaţie de construcţie ilegală, la doar 10 centimetri faţă de monumentul funerar al generalului Ioan Nicolescu Argeşanu (1841-1913), deşi legea impune o zonă de protecţie de 100 de metri în jurul monumentelor istorice. Lucrările la cripta familiei senatorului PSD au afectat grav integritatea monumentului, acesta prezentând numeroase crăpături, mai ales în soclul din marmură.

Mortu' plăteşte

Un control declanşat, în ianuarie 2012, la Cimitirul Bellu a confirmat ceea ce urmaşii lui Nicolescu reclamaseră de ani de zile: monumentul istoric a suferit stricăciuni importante.

Numai că angajaţii Primăriei Capitalei, în loc să ceară explicaţii senatorului Cătălin Voicu, s-au îndreptat tot împotriva autorilor generalului Nicolescu. „Având în vedere cele constatate, vă solicităm ca în termen de 15 zile să iniţiaţi procedurile legale în vederea realizării lucrărilor de reparaţii a locului de veci pe care îl deţineţi", se arată într-o adresă a Direcţiei Generale de Poliţie Locală.

Urmaşii generalului s-au arătat revoltaţi şi, în acelaşi timp, stupefiaţi de somaţia primită  de la autorităţi. Reprezentanţi ai Administraţiei Cimitirelor Bucureşti (ACCU) susţin că somaţia a fost făcută de Serviciul Disciplină în Construcţie, care, în urma unor inspecţii, au sesizat deteriorarea monumentului. „Cei de la Disciplină în construcţii nu au atribuţii în identificarea vinovaţilor, ei sunt interesaţi să protejeze monumentele şi mai ales să elimine orice risc de prăbuşire, să nu fie cineva rănit", au declarat pentru „Adevărul" reprezentanţi ACCU.

Mausoleul ridicat de senatorul Voicu familiei sale, în Cimitirul Bellu

image

Tatăl-„erou" al senatorului a murit

Senatorul Cătălin Voicu a susţinut că locul de veci nu-i aparţine, tatăl şi mama sa fiind proprietarii. Cu toate acestea, pe frontispiciul pietrei funerare este trecut numele său. Mai mult, „proprietarul" Dan Voicu, decedat în ianuarie 2012, în urma unui accident rutier, nu a fost înmormântat în cripta familiei de la Bellu. La sfârşitul lunii august 2004, senatorul Cătălin Voicu, pe atunci consilier prezidenţial, a solicitat Administraţiei Cimitirelor eliberarea unei autorizaţii de construcţie pentru executarea a „3+3 cripte+2 camere vizitare" chiar lângă monumentul funerar al familiei Nicolescu Argeşanu. Cu o lună şi jumătate înainte, edificiul generalului-erou fusese declarat monument istoric. Astfel, solicitarea pentru construcţia cavoului familiei Voicu trebuia avizată de Ministerul Culturii.

Cătălin Voicu, senator: „Proprietari criptei sunt părinţii mei"

Senatorul Cătălin Voicu s-a ferit să vorbească prea mult despre scandalul criptei de la Cimitirul Bellu, invocând durerea pricinuită de dispariţia prematură a tatălui său, mort  într-un accident auto, la începutul acestui an. Susţine că tatăl său s-a ocupat de achiziţia terenului. În 2010, tatăl senatorului declara că, din contră, fiul a rezolvat totul.

„Adevărul": Aş vrea să discutăm despre cripta ridicată de familia dumneavoastră în Cimitirul Bellu.

Cătălin Voicu: Acest material l-aţi mai documentat şi când trăia tatăl meu. Tatăl meu a pus la dispoziţia presei toate documentele referitoare la locul de veci. Mai mult de atât, ce pot să vă spun?

La vremea respectivă, din motive obiective, cu dumneavoastră nu au putut sta de vorbă...

Da, ştiţi bine unde mă aflam atunci. Numai că acolo nu sunt eu proprietar, iar tatăl meu, între timp, a părăsit această lume. Deci, proprietari sunt părinţii mei. Colegii dumneavoastră au fost la tatăl meu, au văzut documentele. Toate aceste acte se găsesc şi la Cimitirul Bellu şi vă puteţi documenta direct de la sursă.

Dorim să discutăm pentru că înţeleg că veţi moşteni locul de veci...

Vă spun doar atât. Tatăl meu a achiziţionat locul în condiţii strict legale, este un dosar complet la cimitir. De aici mai departe n-am ce să vă spun.

Moştenitorii generalului Nicolescu au fost somaţi să restaureze monumentul funerar, deşi fisurile au apărut după ce a fost construită cripta familiei dumneavoastră.

Vă invit să vă duceţi acolo şi dacă veţi constata că există vreo fisură... Oricum, asta trebuia sesizată atunci de Direcţia Cimitirelor.

Am fost deja şi am văzut că pietrele de la baza monumentului s-au deplasat foarte mult pe partea dinspre cripta familiei dumneavoastră.

Vă spun doar că lucrarea s-a efectuat cu autorizaţie de construcţie la vremea respectivă, tatăl meu s-a ocupat de tot. Direcţia Cimitirelor, mai ales la monumente funerare, are un regim foarte strict. Adică, te obligă să consolidezi, să armezi, să iei nişte măsuri cu totul speciale.

Aţi respectat toate aceste condiţii?

Măsurile s-au luat! Deci, nici vorbă de aşa ceva. Oricum, n-am ştiut până atunci că acel monument aparţine unui general şi că este în patrimoniul cimitirelor. Când s-a dat autorizaţia de construcţie am fost atenţionaţi, ştiu că mi-a relatat tatăl meu, că tata s-a dus zilnic acolo când s-a construit. S-a lăsat o zonă de siguranţă, s-a armat, s-a făcut o plombă din beton, s-au făcut subzidiri, deci, este exclus aşa ceva. Toate astea sunt însă în proiectul de la cimitir.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite