Viata din puscarie - usurata de o noua lege privind executarea pedepselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conditiile de executare a pedepselor in inchisori vor fi substantial imbunatatite o data cu intrarea in vigoare a Legii privind executarea pedepselor, ce urmeaza a fi discutata in Parlament pana la

Conditiile de executare a pedepselor in inchisori vor fi substantial imbunatatite o data cu intrarea in vigoare a Legii privind executarea pedepselor, ce urmeaza a fi discutata in Parlament pana la finele acestei luni. Noua legislatie va da dreptul detinutilor de a se adresa direct judecatorilor in cazul in care, prin masurile luate de administratia penitenciarului, le sunt incalcate sau ingradite drepturile. Pedepsele privative de libertate vor fi diferentiate in functie de felul si durata acestora, dar si in raport cu conduita persoanelor condamnate.
Patru regimuri de detentie
Noua lege stabileste patru regimuri de executare a pedepselor: regimul de maxima siguranta, regimul inchis, regimul semideschis sau regimul deschis. Persoanele detinute vor avea posibilitatea sa treaca dintr-un regim in altul, in functie de partea executata din pedeapsa si de comportamentul manifestat pe perioada detentiei. In functie de regimul de detentie pe care il executa, se aplica reguli diferentiate in ceea ce priveste prestarea muncii si participarea la activitati educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala. De exemplu, in regimul semideschis - detentia se realizeaza in interiorul penitenciarului, care va ramane deschis in timpul zilei, iar in cazul regimului deschis, detinutii chiar vor putea iesi din penitenciar, sub supraveghere. O data cu intrarea in vigoare a noii legi, detinutii vor avea o serie de drepturi, cum ar fi dreptul de a-si exprima opiniile si de a-si manifesta credintele religioase, dreptul la informatie, dreptul de petitionare, dreptul la corespondenta, la convorbiri telefonice, dreptul de a primi vizite si bunuri, dreptul la asistenta medicala sau la asistenta diplomatica pentru cetatenii straini, dreptul la incheierea unei casatorii.
Conturi la iesirea din puscarie
Totodata, este reglementata si remunerarea in ceea ce priveste munca prestata de detinuti. Orice persoana detinuta care devine incapabila de munca in urma unui accident suferit in detentie sau a unei boli profesionale contactate in penitenciar va beneficia de pensie de invaliditate. Din veniturile realizate de pe urma muncii prestate, persoanei condamnate ii va reveni un procent de 30%, fata de 10% cat este in prezent, procent din care o cota de 90% poate fi folosita de persoana condamnata pe durata detentiei, iar restul de 10% se consemneaza pe numele sau, urmand a fi incasat cu dobanda aferenta in momentul punerii in libertate. Detinutii, care pe perioada detentiei au avut o conduita buna, vor beneficia de o serie de recompense. Printre acestea se numara si implicarea lor activa in desfasurarea de activitati educative, suplimentarea drepturilor la pachete si vizite, acordarea de premii si... chiar un concediu de maximum 10 zile. In lege sunt clar stipulate si sanctionarile pe care le vor suferi detinutii care se abat disciplinar de la regulile impuse. Lor li se pot interzice vizitele de la una la trei luni sau pot fi chiar izolati pentru o perioada de maximum 10 zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite