Viaţa de huzur a echipajelor "avioanelor-fantomă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ianuarie 2004, membrii echipajului unuia din avioanele secrete ale CIA care transportau suspecţii de acte de terorism se cazau la un ultraluxos hotel de cinci stele, din Palma de Majorca, pentru

În ianuarie 2004, membrii echipajului unuia din avioanele secrete ale CIA care transportau suspecţii de acte de terorism se cazau la un ultraluxos hotel de cinci stele, din Palma de Majorca, pentru o binemeritată odihnă de vis, după ce efectuaseră un zbor obositor din Afganistan în Maroc şi de acolo în Algeria. În timp ce ei se desfătau, pe banii contribuabililor americani, de toate facilităţile aflate la dispoziţie, piscină, jacuzzi, tratamente cosmetice şi consumau din belşug băuturile cele mai fine, în cala avionului se afla unul dintre suspecţi Beniamin Mohammed, fost deţinut la Guantanamo. Cât timp se aflase într-o închisoare secretă din Maroc, Mohammed fusese torturat prin împroşcarea cu lichide fierbinţi, agresarea continuă cu zgomote asurzitoare şi chiar secţionarea parţială a penisului.
Amănuntele sunt dezvăluite în cartea "Avionul-fantomă, adevărata istorie a programului de tortură" (Ghost Plane: The True Story of the CIA Torture Program), a ziaristului american Stephen Grey, care şi-a propus să reconstituie traseele avioanelor clandestine de-a lungul a diferite locaţii secrete din terţe ţări, unde suspecţii să poată fi interogaţi şi torturaţi în voie, dat fiind că pe teritoriul american torturile nu sunt permise. Pe baza informaţiilor obţinute din partea unor surse americane de primă mână, autorul oferă o imagine halucinantă a răpirii unor persoane suspecte şi a torturării lor într-o reţea de închisori secrete pentru a li se smulge mărturii prin constrângere. Este denunţată complicitatea unor guverne străine, inclusiv ale unor state ca Siria ori Sudanul, denunţate de oficialităţile americane ca făcând parte din "axa răului", dar care au contribuit pe ascuns, în schimbul a diferite avantaje, cu agenţii CIA. În timp ce în închisorile secrete suspecţii erau supuşi torturilor, agenţii CIA cheltuiau sume fabuloase, pentru achitarea notelor în hotelurile de lux unde se pregăteau în vederea unor noi misiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite