Viaţa în cele mai fierbinţi locuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentele de la ultimele etaje ale blocurilor, mijloacele de transport în comun şi fast-foodurile sunt iadul pe pământ zilele acestea pentru bucureşteni Te sufoci, transpiri de simţi

Apartamentele de la ultimele etaje ale blocurilor, mijloacele de transport în comun şi fast-foodurile sunt iadul pe pământ zilele acestea pentru bucureşteni

Te sufoci, transpiri de simţi că se topesc hainele pe tine, iar pantofii se lipesc de asfalt în timp ce aştepţi autobuzul în staţie. Ieri, la ora amiezii, bucureştenii abia mai reuşeau să meargă pe stradă, disperaţi să găsească o sursă de umbră şi răcoare. Nici cei care au urmat sfatul medicului şi au ales să rămână în case nu au dus-o mai bine. Au pus cearşeafuri ude în geam, însă temperaturile din camere nu au scăzut de la 40 de grade Celsius.

Muncitorii din fast-fooduri, care abia mai respirau ieri, în spatele tejghelei, şi-au "votat" locul de muncă drept cel mai fierbinte loc din Capitală. Antonio (20 de ani), angajat la un fast-food din Regie, unde face 400 de shaworme în opt ore, spune că "atunci când stau lângă rola de carne, e de două ori mai cald decât afară".

Aparatele de aer condiţionat nu mai fac faţă

În timp ce ascuţea cuţitul de tranşat, cele două aparate de aer condiţionat, vechi şi hodorogite, abia mai făceau faţă. "Nu rezistă pe vremea asta!", a explicat el. Totuşi, vremea dogoritoare îl ajută să câştige mai mult, pentru că patronul îi dă câteva bonusuri: "Când e cald de tot, primim câte 30 de lei în plus pe zi. Asta în afară de cei doi litri de apă". La o sută de metri distanţă, angajaţii unui alt fast-food se răcoresc doar la un ventilator. Când n-au clienţi, se reped afară, sub o umbrelă. "Aer condiţionat? Da, dar numai dacă deschidem geamul", a glumit unul dintre ei. La patiseria din Piaţa Crângaşi, trei femei se mişcau fără vlagă printre cuptoare şi tăvi. Ţineau uşa deschisă în aşteptarea aerului respirabil, însă purtau, din obligaţie, şorţ de serviciu şi bonete pe cap. Singurul remediu oferit de angajator împotriva căldurii: o sticlă cu sifon. Vizavi de discoteca Maxx însă, trei puştani se scăldau în linişte în apa Dâmboviţei, "că-i scump la ştrand".

"Pe copii îi duc în parc la miezul nopţii"

Pentru a putea suporta temperaturile din apartamente, bucureştenii au adoptat diferite soluţii. Unii şi-au pus cearşafuri ude în geam sau le-au întins pe sârmele de pe balcon, ca să aibă umbră în casă, în timp ce alţii şi-au pus umbrele de plajă în balcon. Cel mai greu o duc locatarii care au apartamentele la ultimele etaje ale blocurilor, unde termometrele arată peste 40 de grade Celsius. Ieri, în blocurile de 14 şi 16 etaje din zona Pieţei Delfinului, bucureştenii care nu au aer condiţionat au pătimit cel mai mult din cauza căldurii. "Seara mori de cald. Dormim pe jos, iar în geam pun cearşafuri ude. Pe copii îi duc în parc la miezul nopţii, ca să se răcorească", s-a plâns Viorica Mitu, care locuieşte la etajul 14, într-un bloc din cartierul Pantelimon. Însă nici la etajul zece nu e prea bine. "La ora şase de dimineaţa mă trezesc că deja nu mai pot să dorm de cald", explică Doina Dumitraşcu, o femeie care locuieşte la etajul zece.

Drumul spre muncă, un chin

Ziua de ieri a fost un calvar pentru călătorii din mijloacele de transport în comun. Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii s-au toropit prin staţii şi chiar în metrou. "Am ajuns la muncă leoarcă şi obosită de atâta mers prin soare. N-am mai fost bună de nimic", s-a plâns Diana (25 de ani), asistent manager din Capitală. Căldura care a dogorit din asfalt le-a îngreunat munca angajaţilor de la spaţii verzi şi angajaţilor din construcţii. Cu tricourile ude de transpiraţie şi lucrând de la ora 8.00, angajaţii de la spaţii verzi au simţit cel mai bine cum a urcat mercurul din termometre spre mijlocul zilei. "De la 11.00 nu se mai putea lucra. E moarte curată, că nici la umbră nu poţi să stai", a explicat Ion Ivan, care a preferat să lucreze toată ziua la bustul gol.

Cu 10 grade peste media normală a lui iunie

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că ne aşteaptă în continuare o vreme caniculară. Începând de mâine şi până duminică, vor fi temperaturi de maximum 38 de grade Celsius, în sudul Crişanei, Banat, Oltenia, Muntenia, jumătatea sudică a Moldovei şi o parte din Dobrogea. "Media normală pentru această perioadă a lunii iunie la nivelul ţării este 21-27 de grade Celsius, iar la nivelul Capitalei, de 27 de grade", a spus Simona Andrei, meteorologul de serviciu. Ea a adăugat că astfel românii suportă temperaturi cu 10 grade Celsius peste media normală din această perioadă.

Asistenţi medicali, în stradă

Cel puţin 20 de asistenţi medicali din mai multe spitale bucureştene vor fi detaşaţi, de astăzi, în punctele de prim-ajutor amplasate în zonele aglomerate ale Capitalei, susţine dr. Adrian Neacşu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Bucureşti.

În ultimele două zile, mii de bucureşteni au apelat Serviciul de Ambulanţă al Capitalei pentru afecţiuni generate sau accentuate de caniculă, înregistrându-se patru decese. Medicii atenţionează populaţia să evite locurile aglomerate, precum şi expunerea exagerată la soare. În sectorul 1 au fost amplasate puncte de prim-ajutor în Pieţele Domenii, 1 Mai şi Romană. De asemenea, în sectoarele 2 şi 3 s-au organizat puncte de distribuire a apei. Între orele 10.00 şi 16.00 se distribuie apă rece de la dozator în 10 zone cu trafic intens din sectorul 2, iar în sectorul 3 distribuţia de apă plată se face la cele patru centre de informare ale sectorului, între orele 10.00 şi 18.00. Punctele de prim-ajutor vor funcţiona atât timp cât temperaturile se vor menţine ridicate.

Străzile se stropesc doar noaptea

Societăţile de salubrizare vor suplimenta de până la cinci ori stropirea arterelor din oraş, însă prefectura a recomandat ca udarea străzilor să fie oprită în timpul zilei, pentru că efectul de evaporare este periculos pentru persoanele cu afecţiuni cardiace. De asemenea, ştrandurile de stat vor fi deschise non-stop.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite