Vezi cine este senatorul american care l-a tras de limbă pe Băsescu despre relaţia cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul american, Richard Lugar, şi preşedintele Băsescu, la 27 august 2008, sursa: Mediafax
Senatorul american, Richard Lugar, şi preşedintele Băsescu, la 27 august 2008, sursa: Mediafax

Telegrama ambasadei SUA care redă o presupusă discuţie între preşedintele Băsescu şi senatorul Richard Lugar din 2008 a inflamat opinia publică. Şeful statului i-ar fi povestit congresmenului teama de un potenţial război între România şi Rusia. Cine este de fapt senatorul care l-a tras pe Băsescu de limbă şi ce a făcut el la Bucureşti în urmă cu trei ani?

Senatorul Richard Lugar s-a întâlnit în august 2008 cu preşedintele Traian Băsescu dar şi cu premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu şi cu minsitrul Mediului Attila Korodi. Peste tot pe unde a fost congresmenul a făcut lobby pentru introducerea produselor agricole modificate genetic.



Ambasadorul SUA din 2008, Nicholas Taubam (stanga), senatorul republican, Richard Lugar şi preşedintele Traian Băsescu

Senatorul Richard Lugar,  preşedintele Traian Băsescu şi fostul ambasador al SUA, Nicholas Taubman

Potrivit unui comunicat al Guvernului din 28 august 2008, Tăriceanu şi Lugar au discutat despre Parteneriatul strategic România-SUA, despre includerea României în Programul Visa Waiver, despre situaţia din Georgia (conflictul cu Rusia), despre implicare României în proiectul energetic european Nabucco şi nu în ultimul rând despre investiţiile americane în ţara noastră, cu referire expresă la uzina Ford de la Craiova.

A lăudat politica externă a României

Richard Lugar şi-a exprimat atunci preocuparea pentru stabilitatea regiunii, în urma conflictului ruso-georgian, şi a conflictelor îngheţate din regiune (n.r.- Transnistria) şi a lăudat România pentru consecvenţa în domeniul politicii sale externe.

WikiLeaks: Lugar, lobby pentru OMG-uri, în România

Telegrame diplomatice americane datate 11 septembrie 2008 şi publicate de WikiLeaks în martie anul acesta, arată că senatorul Richard Lugar a venit în august 2008 în România cu scopul de a-i convinge pe oficialii de la Bucureşti să permită „utilizarea agriculturii avansate, inclusiv biotehnologia".



Telegrama ambasadei SUA din septembrie 2008, despre scopul vizitei senatorului Richard Lugar în România

Telegrama a ambasadei SUA din septembrie 2008 despre vizita lui Lugar

Biotehnologie contra foametei din Africa

Admiţând că este mai profitabil să cultivi produse agricole natural, desigur mai scumpe, Lugar nu a ezitat să sublinieze la întâlnirea avută cu ministrul Mediului de atunci, Attila Korodi, că OMG-urile sunt mai spornice, fiind importante pentru „combaterea foametei în lume, mai ales în ţările africane.

Korodi, un ministru dificil

Însă Korodi a fost reticent la ideile senatorului american. În telegrama trimisă la Washington, Nicholas Taubman susţine că Ambasada SUA are o relaţie dificilă cu Ministerul Mediului, deoarece Korodi crede că România şi SUA au puţine lucruri în comun atunci când vine vorba de biotehnologii şi schimbări climatice, România fiind membru UE.



Telegrama ambasadei SUA din septembrie 2008, despre întâlnirea senatorului Richard Lugar cu ministrul Mediului de atunci, Attila Korodi

Telegrama ambasadei SUA din septembrie 2008, despre vizita senatorului Lugar

De peste trei decenii membru al Congresului SUA

Senatorul Richard Lugar şi preşedintele Obama, priteni vechi

Senatorul Richard Green „Dick" Lugar este unul dintre seniorii Congresului american. Născut la 4 aprilie 1932, el a intrat în Legislativul american în 1977 ca reprezentant al statului Indiana. Lugar este membru al mai multor comisii ale Senatului american, printre care Comisia pentru Relaţii Externe şi cea pentru Agricultură. Mare parte din activitatea sa politică s-a concentrat pe lupta pentru reducerea şi distrugerea armelor chimice, biologice şi nucleare în lume.

Primarul preferat al lui Nixon

Printre altele, Lugar a fost primar al oraşului Indianapolis (în 1967), fiind numit edilul preferat al lui Richard Nixon. Senatorul este în relaţii extrem de bune cu vicepreşedintele Joe Biden şi cu liderul de la Casa Albă, Barack Obama. În august 2005, Lugar şi pe atunci proaspăt-alesul senator Barack Obama au vizitat împreună Rusia, Azerbaidjan şi Ucraina pentru a inspecta instalaţiile nucleare ale acestor ţări. În 2008, republicanul l-a lăudat pe Obama, candidat la prezidenţiale la acel moment, pentru strategia sa de politică externă.

Prieten cu Obama

La rândul său Obama a declarat că Lugar este unul dintre politicienii care l-au influenţat şi care îi vor fi alături la Casa Albă. S-a zvonit atunci, că Richard Lugar va deveni secretar de stat în administraţia Barack Obama, dar se pare că senatorul a preferat să rămână congresmen. În cei 32 de ani de activitate în Legislativul american, Lugar a înregistrat o prezenţă record de 98%. El a anunţat că va candida din nou la alegerile din 2012.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite