Veterinarii au confundat H5N1 cu bacilul Coli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

raportul SRI, cât şi ultimul raport comandat de premierul Tăriceanu privind cauzele răspândirii gripei aviare. Directorul Patiprod mai demască şi incompetenţa Direcţiei Sanitar-Veterinare

raportul SRI, cât şi ultimul raport comandat de premierul Tăriceanu privind cauzele răspândirii gripei aviare. Directorul Patiprod mai demască şi incompetenţa Direcţiei Sanitar-Veterinare Braşov, care a încasat lunar aproape 4.000 de euro de pe platforma Codlea pentru asistenţă sanitar-veterinară. Zile întregi, veterinarii plătiţi de stat nu au reuşit să depisteze virusul aviar.
Primele mortalităţi la curcani au apărut pe 23 aprilie. Medicul veterinar Iuliu Pop, despre care raportul SRI susţine că a refuzat să facă analize pe motiv că e specialist doar în găini, a fost chemat din concediu şi a efectuat necropsii la curcanii morţi, constatând existenţa a două boli: pseudomonas şi micoplasmoză, ambele fără repercusiuni asupra omului. Pentru tratarea bolilor, în 26 aprilie s-au achiziţionat antibiotice injectabile şi, în aceeaşi zi, au fost trimise probe (carcasă pui, ficat, pipote, carcasă curcan, probe organe şi sânge curcan, sanitaţii carcase curcan nespălate), conform proceselor-verbale nr. 75 şi 76. La probele din primul proces-verbal, şeful laboratorului, dr. Florin Sârbu, dr. Cristina Pârvulescu şi ing. Monica Roman, de la Compartimentul Siguranţa Alimentelor, au dat un răspuns negativ. La cel de-al doilea, nici astăzi nu se ştiu rezultatele. Nebunia de la Patiprod a luat amploare duminică, 7 mai, când a crescut mortalitatea la puii de găină. În 8 mai, dr. Iuliu Pop a dus 10 cadavre la Braşov pentru analize şi a fost contactat directorul DSV, Mihai Dumitru, care era plecat la Bucureşti. În 9 mai, au fost duse la laboratorul DSV încă şase cadavre. În aceeaşi zi, directorul Patiprod spune că a aflat cauzele morţii, la o discuţie cu şeful DSV Braşov şi medicul fermei, Iuliu Pop: "Vârstă mare la sacrificare, densitate mare pe metru pătrat, ventilaţie insuficientă, boli tehnologice: micoplasmoză şi colibaciloză aviară, care, asociate, fac ravagii". Deci, niciun motiv de îngrijorare. Deoarece mortalitatea a crescut în continuare, în 10 şi 11 mai au fost duse alte probe şi pui vii, dr. Pop solicitând examene anatomo-patologic, bacteriologic şi antibiogramă. De data aceasta, laboratorul DSV nu face decât examen anatomo-patologic. Culmea este că în 17 mai este confirmat virusul H5 la ferma 3, iar în 24 mai, la ferma 5 ale Patiprod.

Sistemul sanitar-veterinar nu are oameni
Conform normelor, într-un abator trebuie să existe minimum trei medici sau tehnicieni veterinari: la recepţionarea păsărilor vii, la eviscerare şi la livrarea produselor finite. Dacă ţinem cont că, la Codlea, funcţionau patru abatoare, ar fi necesare 12 cadre de specialitate. În plus, mai există şi o fabrică de prelucrarea laptelui, ca să nu mai amintim de controlul pentru sănătatea alimentelor din magazinele şi pieţele din Codlea. De toată această activitate răspund dr. Liviu Gheorghe Pop (coincidenţă de nume cu Iuliu Pop, medicul fermei Patiprod) şi doi tehnicieni. Iar lucrurile se petrec la fel în toată ţara, nu doar la Codlea.

De unde provin puii de curcă?
Directorul Patiprod Codlea, George Cătălin Muntean, a prezentat ziarului Adevărul documentele de achiziţionare a puilor de curcă de la societăţile Nadudvar Impex şi P.V.M. Trans SRL din Oradea. La rândul lor, aceste firme au făcut importul din Ungaria, cu acte în regulă, existând certificate sanitar-veterinare cu vaccinările efectuate nu doar pentru pui, ci şi pentru "părinţii" acestora. Muntean contrazice atât afirmaţiile dr. Gabriel Predoi, directorul general al ANSVSA, cât şi raportul SRI, potrivit cărora în perioada 23-28 aprilie, în cadrul fermei Patiprod SRL ar fi murit 29.000 de pui de curcă. Directorul Patiprod spune că "au murit 700 de curcani ajunşi la 5-6 kg, iar alţi 14.000 de pui de curcă au murit asfixiaţi, deoarece s-a ars o siguranţă la sistemul de menţinere a temperaturii în hală, care a ajuns la 48,7 grade Celsius".

Patronii din Codlea zic că aviara e dela Călăraşi
Patronii fermelor avicole din Codlea sunt nedumeriţi de ce autorităţile nu urmăresc o pistă mult mai plauzibilă privind apariţia gripei aviare. Directorul Avicod, Dionisie Manole, ne-a declarat că există informaţii că Adrian Axinte, comerciantul din Făgăraş, a adus pui din Călăraşi, unde au existat focare de gripă aviară în acest an. Este evident că maşina nu a fost dezinfectată, iar până la infectarea fermelor de la Codlea nu a fost decât un pas…

H5 s-a cuibărit în cadavre mai mult decât permit teoriile ştiinţifice
"În 13 mai s-au prelevat primele probe de la curcanii morţi, iar testul a fost negativ. A urmat o nouă prelevare, în 18 mai, când rezultatele au fost neconcludente din cauza stadiului avansat de descompunere a probelor, pentru ca, în 24 mai, la o zi după ultimatumul dat premierului Tăriceanu de către preşedintele Băsescu, să fie identificat virusul aviar", ne-a declarat directorul Patiprod. El a precizat că nu este vorba de gropi săpate în afara fermei, ci de două fose betonate, înalte de 3,5 metri, iar peste resturile păsărilor s-a turnat clorură de var şi s-a astupat cu pământ şi gunoiul curăţat din ferme. Muntean spune că firma va cere pe cheltuială proprie o contraexpertiză, iar analizele să fie efectuate la laboratorul din Londra. Doctorul Viorel Alexandrescu, şeful Laboratorului naţional de referinţă pentru gripă şi expert OMS în domeniu, ne-a declarat că virusul H5N1 nu poate rezista pe un ţesut mort mai mult de 10-14 zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite