Veteranii americani din Irak, îngrijiţi în spitale mizere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluirile privind igrasia, gândacii şi şobolanii din centrul medical "Walter Reed" din Washington au şocat publicul american Preşedintele George Bush a anunţat o anchetă naţională

Dezvăluirile privind igrasia, gândacii şi şobolanii din centrul medical "Walter Reed" din Washington au şocat publicul american

Preşedintele George Bush a anunţat o anchetă naţională privind condiţiile din spitalele în care sunt îngrijiţi veteranii războiului din Irak, în urma dezvăluirilor făcute într-o serie de articole publicate de "Washington Post". Criza de la "Walter Reed" a pus în lumină mizeria în care se zbat cei 50.000 de veterani din Irak, care se confruntă cu urmări fizice şi psihice ale rănilor.

În urma scandalului, secretarul de stat pentru armată, Francis Harvey, a fost obligat să demisioneze, la cererea secretarului de stat pentru apărare, Robert Gates. Directorul spitalului "Walter Reed" şi adjunctul acestuia au fost şi ei concediaţi. Presa a arătat că una dintre clădirile spitalului, în care sunt cazaţi pacienţii trataţi în ambulatoriu, este dărăpănată şi plină de igrasie, excremente de şoareci şi gândaci morţi. Covoarele sunt pătate şi saltelele sunt foarte vechi. Deşi standardul îngrijirii medicale la "Walter Reed" este în general apreciat de pacienţi şi de familiile lor, aceştia pretind că mizeria din spital, haosul birocratic şi regulile dure fac procesul de recuperare a bolnavilor extrem de dificil şi stresant. Sergentul John Shannon, 43 de ani, care a fost rănit la ochi şi a suferit fracturi de craniu la Ramadi, a fost trimis la "Walter Reed" în noiembrie 2004. El a povestit presei că, la sosire, i s-a dat o hartă a centrului medical şi i s-a spus să îşi găsească singur drumul către salon, deşi avea mari dificultăţi de vedere. A făcut acest lucru sprijinindu-se de pereţi. Problemele de la "Walter Reed" sunt cunoscute de mai mult timp de oficialii la cel mai înalt nivel, scrie "Washington Post". Joyce Rumsfeld, soţia fostului secretar de stat pentru apărare Donald Rumsfeld, a făcut o vizită inopinată la acest spital anul trecut, la îndemnul unor prieteni. La finalul vizitei, ea a întrebat un lucrător social dacă soţul ei cunoaşte detaliile despre condiţiile din spital, iar acesta a recunoscut că pacienţii cu care discuta Rumsfeld erau aleşi special pentru a prezenta totul în roz.

SUA nu erau pregătite pentru un război atât de lung

Potrivit presei americane, problemele din spitalele veteranilor sunt cauzate de supraaglomerarea acestora, ele nemaifăcând faţă numărului mare al victimelor, într-un război care durează mult mai mult decât anticipau americanii. Din cauza avansării medicinei, numărul supravieţuitorilor este mult mai mare decât în războaiele anterioare. Evacuarea rapidă cu elicopterul şi echipamentul de protecţie performant fac ca răniţii care supravieţuiesc primelor minute ale unei explozii să aibă o şansă de 98% de a scăpa cu viaţă. Dacă în al Doilea Război Mondial raportul era de doi răniţi la un mort, iar în războaiele din Coreea şi Vietnam de trei răniţi la un mort, în Irak, raportul este de şapte răniţi pentru fiecare mort, potrivit cifrelor oficiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite