Veri răcoroase în case cu pereţi din paie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dublarea zidurilor cu baloţi de paie s-a dovedit a fi cea mai ieftină metodă de a reduce consumul de energie al locuinţelor în orice anotimp Zidurile de o jumătate de metru împiedică

Dublarea zidurilor cu baloţi de paie s-a dovedit a fi cea mai ieftină metodă de a reduce consumul de energie al locuinţelor în orice anotimp

Zidurile de o jumătate de metru împiedică transferul de căldură. Paiele sunt acoperite în interior cu panouri de rigips, iar în exterior cu scânduri de lemn.

Construcţiile civile din baloţi de paie au fost, iniţial, doar soluţii provizorii pentru indienii din rezervaţiile americane. Dispreţuite chiar şi de copii, pentru că lupul cel rău dărâmă "casa de paie" a primului purceluş numai suflând peste ea, aceste locuinţe sunt - de fapt - uimitor de rezistente şi supereficiente din punct de vedere energetic.

Cercetătorii au început să le analizeze cu atenţie calităţile abia după ce au aflat că indienii din rezervaţii refuzau să se mute în case noi, din lemn şi cărămidă, pe motiv că le plăceau mai mult locuinţele vechi, cu pereţii din paie.

Baloţii împiedică transferul energiei

Arheologii spun că oamenii şi-au construit locuinţe "căptuşite" cu paie sau fân încă din preistorie. Criza imobiliară din Statele Unite, care a început imediat după uraganul Katrina şi are efecte pe piaţa creditelor pentru locuinţe chiar şi acum, a determinat antreprenorii să privească din nou, cu atenţie, banalele paie.

Analizându-le calităţile, constructorii au observat că un balot de paie este un izolator perfect, care nu permite pierderea căldurii prin pereţi în timpul iernii, iar vara împiedică încingerea locuinţei, păstrând o răcoare mai mult decât confortabilă.

Transferul de căldură este mult îngreunat de stratul gros de aer cuprins între paiele balotului, aerul fiind, după cum se ştie, cel mai slab conducător de căldură. Experienţele au dovedit că răcoarea din casă poate fi menţinută la un nivel plăcut folosind aerul condiţionat numai cel mult două ore pe zi.

Preţ mic, calitate extra

Costul unui balot nu depăşeşte un dolar şi, adăugând banii necesari ridicării unei structuri de rezistenţă metalice, cu fundaţie clasică de beton, e limpede că aceste case pot salva industria construcţiilor din impasul lipsei de credite.

Casa din baloţi de paie costă, în final, între 12.000 şi 20.000 dolari, şi asta numai pentru că i se montează toate utilităţile moderne: canalizare, electricitate, aer condiţionat şi ferestre termopan.

Cel care locuieşte în ea beneficiază de încă un avantaj financiar: consumul redus de energie! Vara nu este necesară folosirea instalaţiei de aer condiţionat decât aproximativ două ore pe zi, ceea ce reduce cu 80% factura de electricitate. Energia termică necesară în timpul iernii este de patru ori mai mică decât a caselor obişnuite, ceea ce scade şi cheltuielile de încălzire.

22 de ore

- se odihneşte aparatul de aer condiţionat în fiecare zi de vară, într-o casă de paie

Case pentru tinerii care nu au familie

Cu 20.000 de euro, zece bărbaţi tineri pot ridica o casă de 400 de metri pătraţi locuibili, cu două niveluri, într-o singură vară. În interior, cu ajutorul unor pereţi despărţitori, se pot amenaja 10 apartamente pentru necăsătoriţi în care, ulterior, ei îşi pot întemeia un cămin.

Făcând un calcul simplu, rezultă că fiecare dintre ei trebuie să investească 2.000 de euro şi lunile din vacanţa de vară, iar în toamnă are deja un mic apartament, de 40 de metri pătraţi, în care poate locui.

În Louisiana a fost înălţată o astfel de casă, sub formă de experiment, de zece copii din patru orfelinate, care deveneau majori şi nu mai puteau locui în fostele cămine. Ei au ridicat casa cu sprijinul echipei de la emisiunea lui Oprah, dar cu bani şi muncă proprie. La sfârşit, întreg mobilierul le-a fost făcut cadou de echipa de filmare.

Având un adăpost, tinerii îşi economisesc acum mai bine banii din salariu şi au şanse reale să se integreze onorabil în societate. Lipsa casei era pentru ei un handicap major.

Avantajele construcţiilor din baloţi de paie

Se construiesc repede şi uşor, mai ales dacă se consultă un specialist

Sunt eficiente din punct de vedere energetic, întrucât nu permit transferul de căldură

Rezistă bine la cutremure

Sunt foarte ieftine şi oamenii cei mai săraci le pot construi singuri

Pot fi frumoase şi confortabile, dacă sunt finisate cu gust

Economisesc cheresteaua şi alte materiale de construcţii

Rigidizarea construcţiei se face uşor

Secretul ridicării unei case din baloţi de paie este acoperişul. Acesta se construieşte separat şi apoi se montează în partea superioară a structurii de rezistenţă. De obicei, structura se face din bârne de lemn tare (stejar sau fag), dar poate fi şi din oţel, mai ales în cazul construcţiilor cu etaj.

Dacă structura casei e bine calculată, faptul că grosimea pereţilor este făcută din paie nu contează, pentru că nu ele preiau greutatea acoperişului. Acesta poate fi solid sau din trestie, dar neapărat bine izolat, astfel încât să nu rămână găuri între el şi perete, ca să nu fie ridicat de curenţii de aer.

Toate "bucăţile" casei din paie se asamblează pe măsură ce se adaugă, fie prin ţăruşi de lemn, fie prin legături sau dispozitive metalice (plăcuţe din oţel cu şuruburi, de pildă). După rigidizarea realizată în prima etapă, la finisare se aplică materiale de umplutură, cu capacitate mare de lipire, care întăresc construcţia suplimentar.Totul poate fi acoperit cu un strat subţire de lut, pentru a obţine un aspect rustic.

Tehnologia ridicării unei case din baloţi

Modelul american de a construi împreună cu familia şi colegii poate reduce suma necesară ridicării unei case din baloţi până la aproximativ 6.000 dolari. Pe internet există deja sute de site-uri unde poţi afla tot ce-ţi trebuie pentru a-ţi înălţa singur o astfel de casă.

Fundaţia casei din paie poate fi realizată din pietre de râu cimentuite într-un şanţ de 70 centimetri adâncime. Baza casei poate fi făcută din beton sau din "cărămizile săracului", adică din pământ amestecat cu balegă de cal şi paie. Renumita "paiantă" românească este, prin urmare, din nou la modă.

Cu o precizare: cărămizile uscate la soare nu se folosesc decât cel mult o jumătate de metru peste nivelul solului. Se evită astfel mirosul urât care n-ar mai dispărea din locuinţă decât după doi-trei ani. În timp ce se construieşte baza, se fixează în ea ţepuşe de lemn, care vor împiedica paiele să alunece. Suplimentar, baloţii se leagă şi între ei cu fâşii de bambus, care ajută la rigidizarea pereţilor. Sprijinul unui specialist este necesar doar pentru realizarea structurii de rezistenţă din lemn sau din oţel. În Statele Unite există firme specializate care oferă un proiect gata calculat de arhitecţi, contra unui preţ simbolic.

Casele din paie au fost inventate de americanii albi ca soluţie imobiliară pentru indienii din rezervaţii
Rick West,
directorul Institutului
Smithsonian şi al Muzeului American Indian

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite