Verestoy Attila, în vizorul DNA pentru jocul la bursă cu acţiunile SIF-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA pregăteşte un nou dosar penal pe numele senatorului UDMR, Verestoy Attila (foto). Senatorul se află în vizorul DNA după ce ar fi intrat în conflict de interese prin deţinerea a mai mult

DNA pregăteşte un nou dosar penal pe numele senatorului UDMR, Verestoy Attila (foto). Senatorul se află în vizorul DNA după ce ar fi intrat în conflict de interese prin deţinerea a mai mult de 1% din acţiunile SIF. Potrivit declaraţiei de avere, senatorul UDMR deţine un important portofoliu de acţiuni listate la bursă, evaluat la 18,4 milioane de euro, de pe urma cărora a obţinut un profit de aproape patru milioane de euro. Cele mai importante pachete de acţiuni deţinute sunt la SIF Moldova şi SIF Oltenia, Banca Transilvania, BRD şi Rompetrol Rafinare.

Solicitarea lui Ţuluş, respinsă de Senat

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a anunţat ieri că Biroul Permanent al Senatului a respins solicitarea şefului Secţiei a II-a din DNA, Doru Ţuluş, prin care se cereau, "în interesul soluţionării cauzei penale cu nr. 84/P/2007", date privind participarea senatorului Attila Verestoy la dezbaterile finale din 28.03.2006 în care Senatul a aprobat OG nr. 41/2005, privind reglementarea unor măsuri financiare. "Colegii jurişti declară că este un abuz în serviciu şi vom interveni la CSM ţinând cont de prevederile constituţionale, şi anume că dreptul de vot este al fiecărei persoane, nimeni nu poate fi acuzat că a votat într-un fel sau altul", a afirmat Văcăroiu. DNA a explicat că solicitarea nu viza modul în care senatorul UDMR a votat, ci doar dacă acesta a participat la dezbaterile finale asupra ordonanţei şi a solicitat o copie după procesul-verbal al dezbaterilor. Procurorii au arătat că cercetările au fost demarate în urma unei intervenţii avute în plenul Senatului, în şedinţa din 3 aprilie, de un membru al acestei Camere.

"Acesta a reclamat că DNA şi Ministerul Public trebuie să se sesizeze în legătură cu tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti a titlurilor deţinute la SIF-uri de diferite persoane în ziua în care OG 41/2005 a fost aprobată de Camera Deputaţilor (Cameră decizională)", se arată în comunicatul DNA. Senatorul Ioan Corodan declara atunci că "mai mulţi băieţi deştepţi" au vândut pachete de acţiuni SIF, profitând de intrarea în vigoare a legii, ducând la o cădere de 9% a cotaţiilor. Prejudiciul cauzat acţionarilor SIF ar fi fost de 200.000 de euro. Ordonanţa pe care DNA o are în vizor stabileşte, în cazul pieţei de capital, că "oricare persoană poate dobândi cu orice titlu sau poate deţine, singură sau împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, acţiuni emise de către societăţile de investiţii financiare rezultate din transformarea fondurilor proprietăţii private, dar nu mai mult de 1% din capitalul social al societăţilor de investiţii financiare". Această limită de 1% a fost motivată de guvern prin faptul că Legea 297/2004 privind piaţa de capital nu cuprinde nicio prevedere expresă cu privire la pragul de deţinere de către o persoană a acţiunilor emise de către SIF-uri.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite