Verdict: tăierea salariilor este o expropriere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funcţionarii publici de la Voineasa ar putea primi înapoi diferenţa de 25% din salariile tăiate
Funcţionarii publici de la Voineasa ar putea primi înapoi diferenţa de 25% din salariile tăiate

Tribunalul Vâlcea obligă Primăria Voineasa, printr-o decizie, să restituie diferenţa de 25% din salariile angajaţilor săi, tăiate astă-varăŞase angajaţi ai Primăriei Voineasa au dat în judecată instituţia şi pe primarul Gheorghe Dobrin, pentru recuperarea reducerii salariale de 25%, şi au câştigat.

„Nu am avut nevoie de avocat, am făcut singură acţiunea şi, fiind vorba de un litigiu de muncă, nu se percep taxe. Azi (11 noiembrie - n.r.) am primit hotărârea Tribunalului Vâlcea prin care Primăria este obligată să plătească salariile cuvenite conform contractului colectiv de muncă pentru lunile iulie-august-septembrie. Sentinţa este definitivă şi executorie", a confirmat, pentru „Adevărul", Marieta Stănescu, liderul funcţionarilor din primărie.

Primarul localităţii Voineasa, Gheorghe Dobrin, s-a declarat bucuros de pierderea procesului. „Noi, primăria, suntem între ciocan şi nicovală. Vom declara apel, dar, sincer vorbind, ne bucurăm, îmi pare bine că au câştigat ei, că poate aşa ne vom lua cu toţii banii înapoi", a spus edilul. Subprefectul judeţului Vâlcea, Doru Filip, a mărturisit că victoria funcţionarilor reprezintă o premieră naţională. „Încerc să mă menţin rezervat în declaraţii, dar, oricum s-a creat un precedent", a spus oficialul.

Doar o decizie CEDO poate fi precedent

Dacă funcţionarii de la Vâlcea vor obţine o sentinţă definitivă şi irevocabilă în favoarea lor, aceasta nu poate constitui un precedent pentru eventuale alte procese similare intentate de bugetarii nemulţumiţi, ne-a declarat Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR).  „În justiţia noastră nu există precedent. Dar un precedent poate fi impus de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Dacă se va găsi un caz asemănător, în care CEDO a decis că nu a fost corectă reducerea, România este obligată să respecte acea decizie".

În varianta în care această decizie va fi păstrată şi la recurs, statul este obligat să o pună în aplicare. Potrivit Monei Pivniceru, orice decizie într-un astfel de dosar este foarte complicată. Magistratul trebuie să aprecieze dacă aceste diminuări salariale duc la pierderea mijloacelor de existenţă ale persoanei şi familiei afectate.

Cum au judecat magistraţii de la Vâlcea

„Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi imposibilitatea acestora de a-şi mai recupera vreodată sumele de bani aferente acestui procent au dus la ruperea, în defavoarea salariaţilor, a justului echilibru ce trebuie păstrat între protectia proprietăţii şi cerinţele interesului general", se arată în motivarea ce precede hotărârea judecătorească dată la Vâlcea. Prin această decizie, tribunalul „obligă pe pârâta la plata diferenţelor salariale cuvenite, potrivit contractului individual de muncă, dintre  sumele încasate cu acest titlu şi sumele stabilite prin respectivele contracte, aferente lunilor iulie-august-septembrie 2010, sume actualizate cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite