Verde la reclamă numai pentru Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul cod pentru publicitate la alimentele pentru cei mici interzice folosirea celebrităţilor, a medicilor şi a personajelor din desene animate Eroii din desene animate, medicii şi

Noul cod pentru publicitate la alimentele pentru cei mici interzice folosirea celebrităţilor, a medicilor şi a personajelor din desene animate

Eroii din desene animate, medicii şi celebrităţile precum Claudia Schiffer nu vor mai apărea în reclamele la alimentele pentru copii, a stabilit, ieri, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Restricţia va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2008. Totuşi, copiii îşi vor putea vedea personajele favorite din basme numai în reclamele la produsele naturale precum ouăle, carnea, cerealele sau laptele. Membrii CNA au mai hotărât că, de la 15 septembrie 2007, alimentele destinate copiilor de până la 16 ani să nu mai fie asociate cu jucării sau abţibilduri. Toate aceste prevederi fac parte din noul cod de reglementare în audiovizual pentru publicitatea la alimentele destinate copiilor.

Claudia Schiffer, scoasă de pe ecran

Preşedintele CNA, Ralu Filip, a spus ieri că top-modelul Claudia Schiffer, care face reclamă la un sortiment de ciocolată, va fi interzisă în România. În schimb poate fi folosit Moş Crăciun, care nu se încadrează la prevederile codului, deoarece este un personaj ireal. Publicitatea pentru sucuri şi băuturi răcoritoare care sunt ilustrate cu fructe va include, obligatoriu, procentele în care sunt prezente acestea.

Produsele de igienă, prezentate de medici străini

Potrivit noului cod, telespectatorii nu vor mai putea urmări reclame în care medicii recomandă produse de larg consum, cu excepţia celor destinate igienei. Însă chiar şi acestea din urmă nu vor mai fi făcute de medici sau cabinete identificabile.

Chiar dacă nu se pot folosi de imaginea medicilor autohtoni, publicitarii români pot folosi specialişti din afară, de exemplu din Cehia sau Germania. "Noi vrem să evităm astfel publicitatea la cabinetele medicale", şi-a justificat Ralu Filip decizia.

Membrii CNA au mai hotărât ca, în intervalul orar 6.00 şi 22.00, să fie difuzată din oră în oră avertizarea: "Pentru sănătatea dumneavoastră, evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi".Până când noile reguli vor intra în vigoare, membrii CNA se vor întâlni lunar pentru a stabili normele de aplicare.

Publicitarii români însă pot ocoli această prevedere a CNA. În cazul unor reclame ca cele de la Pepsi, cu celebrii jucători de fotbal sau altele, la ciocolată, agenţiile de publicitate pot susţine în orice situaţie că publicul acelui produs nu este redus la o grupă de vârstă mică.

Prevederile pot fi ocolite cu uşurinţă

Reglementările de acest gen sunt evitate prin astfel de metode în toate ţările din cauza forţei industriei de publicitate, care se ocupă de imaginea unor produse ce valorează zeci şi sute de miliarde de dolari. "Noi nu ne ocupăm de educarea copiilor", sunt atâtea alte instituţii care trebuie să ajute părinţii în acest sens", a declarat vicepreşedintele CAN, Attila Gasparik. "Reglementările noastre încearcă doar să dea o mână de ajutor", a conchis acesta.

Playback-ul, semnalat pe ecran

Codul de reglementare a conţinutului audiovizual a suferit un număr de modificări. Din punct de vedere al divertismentului, CNA va obliga difuzorii să marcheze pe ecran o interpretare playback când este cazul. La fel în cazul emisiunilor de divertisment, nu mai poate fi folosită camera ascunsă. În plus, regula celor trei se transformă, lăsând 10% din spaţiul informaţiilor politice şi partidelor neparlamentare.

O altă modificare spune că parlamentarii şi ceilalţi oameni politici nu vor mai avea voie să fie invitaţi permanenţi ai posturilor tv şi radio.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite