Veniturile populaţiei, pilon central pentru piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slăbirea puterii de cumpărare, dublată de deprecierea leului, ar provoca o criză similară celei de pe pieţele occidentale

Pe lângă creşterea vertiginoasă a numărului de imobile puse drept gaj în bancă, pericolele ce planează asupra pieţei imobiliare româneşti sunt date şi de dinamica veniturilor populaţiei sau a cursului de schimb valutar. Analiştii financiari cred că suntem încă departe de o criză reală, dar aceasta s-ar putea declanşa dacă motoarele economiei şi-ar reduce semnificativ turaţia.

Prezentarea statisticilor deţi­nute de notari referitoare la evoluţia pieţei imobiliare a stârnit un viu interes în rândurile celor ce se ocupă cu tranzacţiile de case, terenuri şi alte active din această categorie.

Principala preocupare este dacă acum ne confruntăm cu vreun pericol - suntem sau nu în faţa unei crize? Ei bine, nu ne aflăm într-o situaţie critică, dar putem aluneca oricând pe o pantă periculoasă, dacă mai mulţi factori ar acţiona concertat.

“În primul rând, o încetinire a creşterii veniturilor populaţiei, dublată de reducerea dinamicii economice şi deteriorarea cursului de schimb i-ar putea aduce în incapacitate de plată pe mulţi dintre cei ce au rate la credite ipotecare. Un astfel de scenariu ar fi urmat de scoaterea la vânzare a unor proprietăţi şi, astfel, preţurile ar putea fi trase în jos. Cu acest cerc vicios se confruntă, acum, pieţele imobiliare din SUA şi vestul Europei”, ne-a declarat analistul financiar Aurelian Dochia.

Nu putem miza la nesfârşit pe majorarea salariilor

El precizează, însă, că aceşti factori trebuie să acţioneze simultan, pentru a avea efecte vizibile. Cu toate acestea, “nu trebuie să ne slăbim vigilenţa, oricum nu vom putea miza la nesfârşit pe creşterile salariale de până acum”, a mai spus Aurelian Dochia.

Puterea de cum­pă­­rare a po­pula­­ţi­ei este, şi în opinia analistu­lui Liviu Voinea (director executiv al Grupului de Economie Aplicată), un factor esenţial de stabilitate pentru piaţa imobiliară.

Cât avem creştere economică, nu va fi pericol

“Pericolele vor veni în câţiva ani sau, mai precis, atunci când creşterea economică va încetini, iar veniturile populaţiei nu vor mai creşte cu peste 20% pe an, ca şi până acum”, a spus Liviu Voinea. Deocamdată, subliniază el, “din România lipseşte piaţa secundară a ipotecilor”.

La rândul său, analistul imobiliar Liviu Ureche a remarcat că “noi ne confruntăm, de fapt, cu o lipsă a puterii de cumpărare, nu a cererii”. Iar pentru ca aceasta să crească “ar fi indicat să mai scadă dobânzile bancare”. Liviu Ureche a mai arătat că “în Italia, doar 20% din totalul bunurilor puse gaj au ajuns să şi fie executate silit, adică scoase pe piaţă de către bănci, în vederea recuperării creditelor.

În România, acest procentaj este practic invizibil, ceea ce spune multe despre stabilitatea pieţei imobiliare”. Liviu Ureche adaugă că „din România lipseşte şi cultul chiriei, oamenii având un simţ al proprietăţii bine dezvoltat“.

Reamintim că, zilele trecute, notarii au prezentat Băncii Naţionale mai multe statistici din care reiese că numărul de garanţii imobiliare a crescut cu peste 30% în 2007 faţă de anul anterior, însumând 230.800 de proprietăţi gajate.

Şi Fiscul va monitoriza tranzacţiile

În curând, şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va urmări tranzacţiile imobiliare şi auto, în vederea identificării transferurilor care presupun plata TVA. “ANAF va analiza toate tranzacţiile cu active imobiliare şi autoturisme. Trebuie să vedem cine, la graniţa dintre persoane fizice şi agenţii economici, uită că se mai plătesc şi taxe pe valoarea adăugată”, a declarat ieri ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Potrivit preşedintelui ANAF, Daniel Chiţoiu, agenţia va încheia un protocol cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici şi cu Agenţia Naţională de Cadastru pentru monitorizarea tranzacţiilor imobiliare. “Sistemul va funcţiona până la sfârşitul primului semestru“, a spus Chiţoiu. În primele două luni ale acestui an, notarii au încasat din impozitul pe veniturile din tranzacţiile imobiliare aproximativ 50 milioane de euro, cu 30% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite