Veniturile bugetului de pensii sunt limitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii au ajuns să iasă în stradă, nemulţumiţi de veniturile mici pe care le primesc, după zeci de ani de muncă şi de cotizat la bugetul de pensii. Senatorul liberal Paul Păcuraru a

Pensionarii au ajuns să iasă în stradă, nemulţumiţi de veniturile mici pe care le primesc, după zeci de ani de muncă şi de cotizat la bugetul de pensii. Senatorul liberal Paul Păcuraru a declarat că, "la momentul actual, sistemul naţional de pensii este la cota de avarie".
Ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei, Gheorghe Barbu, susţine însă că bugetul Casei de Pensii s-a consolidat în ultimul an după ce indemnizaţia pentru creşterea copilului şi concediile medicale au fost externalizate, dar că nu se pot atrage mai mulţi bani la buget.
- Senatorul liberal Paul Păcuraru a declarat sâmbătă că sistemul naţional de pensii nu are capacitatea de a asigura creşterea nivelului de trai al pensionarilor, fiind la momentul actual la cota de avarie. Cum comentaţi aceste afirmaţii?
- Eu nu vreau să comentez declaraţia domnului Păcurau. Eu pot să spun doar că prin externalizarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, a concediilor medicale şi a pensiilor agricultorilor, bugetul de pensii s-a consolidat în ultimul an din punct de vedere al deficitului. Alte comentarii nu doresc să fac. Ce este însă limpede este că veniturile bugetului de pensii sunt destul de limitate, în funcţie de numărul contribuabililor. Alte eventuale lucruri se pot face cu susţinerea bugetului de stat.
- Dar nu pot fi atraşi şi alţi bani? Să fie atraşi să cotizeze la bugetul de pensii, de exemplu, căpşunarii? Ce soluţii sunt pentru consolidarea bugetului?
- Noi nu putem obliga oamenii să se asigure. Oamenii au dreptul, prin lege, să se asigure dacă vor. Dar noi nu le putem impune astfel de lucruri. Mai ales că persoanele care lucrează în străinătate plătesc şi acolo asigurări.
- Dar cei care nu muncesc legal în străinătate?
- Pe cei care muncesc ilegal noi nici nu îi ştim.
- Credeţi că declaraţia senatorului Paul Păcuraru este un atac politic, având în vedere că domnia sa este liberal iar dumneavoastră, democrat?
- Nu cred că este un atac politic. Cred este o constatare pe care dumnealui o face, are de regulă suficiente date. Cred că a fost stimulat să comenteze după ce au fost manifestaţiile de la Galaţi. Altceva nu pot să vă spun.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite