Veniturile agenţiilor de turism au scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lege emisă la jumătatea anului trecut, şi aplicată de la începutul acestui an, prevede că minorii nu mai pot ieşi din ţară fără a fi însoţiţi. Mai exact, pentru a călători, ei

O lege emisă la jumătatea anului trecut, şi aplicată de la începutul acestui an, prevede că minorii nu mai pot ieşi din ţară fără a fi însoţiţi. Mai exact, pentru a călători, ei trebuie să aibă alături unul dintre părinţi, aflat în posesia declaraţiei notariale de acord a celuilalt părinte (sau dovada decesului acestuia din urmă), sau un adult care să deţină cazierul minorului şi declaraţii notariale din partea ambilor părinţi, prin care aceştia să-şi dea acordul în legătură cu călătoria.
Bogdan Panait, secretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copiilor (ANPDC), spune că "măsura contribuie la stoparea exodului de copii care pleacă neînsoţiţi, micşorându-se, astfel, numărul de minori traficaţi". După mai bine de jumătate de an de la apariţia legii, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a început combaterea ei, acuzând autorităţile de încălcarea drepturilor de liberă circulaţie şi învăţământ. Principalul motiv îl reprezintă programele educaţionale individuale, existente de peste zece ani în ţara noastră. Aceste programe au o durată de două săptămâni până la 1-2 luni, având preţuri între 900 şi 8.000 de euro. "Până la începutul acestui an, copiii puteau călători neînsoţiţi, în baza paşaportului individual şi a acordului ambilor părinţi. Tinerii erau preluaţi la aeroport de reprezentantul companiei aeriene, iar la destinaţie, de reprezentantul local al programului. Acum, obligativitatea însoţitorului dublează costurile şi diminuează responsabilizarea tinerilor, care era un aspect important al programului", a explicat, ieri, preşedintele ANAT, Lucia Morariu. ANAT estimează că pierderile minime ale agenţiilor de turism se vor ridica la circa 2-3 milioane de euro în acest an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite