Veniţi la Prejmer! E Festivalul Clătitelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În germană îi spune fasching, iar pe româneşte, carnaval. Şi mai limpede, e vorba de Festivalul Clătitelor, un obicei moştenit de la saşi şi reînviat acum patru ani, la Prejmer,

În germană îi spune fasching, iar pe româneşte, carnaval. Şi mai limpede, e vorba de Festivalul Clătitelor, un obicei moştenit de la saşi şi reînviat acum patru ani, la Prejmer, Braşov.

Evenimentul va debuta sâmbătă, la Sala Cetate Prejmer, unde între orele 17.30 şi 19.00 este organizat un atelier interactiv de confecţionat măşti şi obiecte artizanale, după care seara continuă cu dansuri şi cântece germane, unde sunt invitaţi ansambluri folclorice germane şi meşteri populari, iar la Popasul Căprioara are loc Carnavalul. Duminică, petrecerea continuă.

De la ora 11.00, porneşte pe uliţele comunei caravana clătitelor, cel mai amuzant şi mai spectaculos moment. În paralel, este organizat carnavalul copiilor, o expoziţie cu vânzare a produselor tradiţionale (preparate culinare, artizanat etc.), un concurs gastronomic, "Clătita-surpriză", iar de la ora 14.00 este programat un spectacol în aer liber unde invitaţi speciali sunt Mihai Trăistariu şi trupa Heaven. De la ora 19.00, la Sala Cetate Prejmer este aşteptată Parada Măştilor.

Tradiţional, carnavalul se organiza înainte de intrarea în Postul Paştelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice, fiind un bun prilej pentru reunirea comunităţii, un moment de bucurie, dans şi voie bună. Ritualul are rădăcini adânci în lumea satului săsesc, simbolizând triumful luminii asupra întunericului, prevestirea soarelui primăverii şi alungarea iernii.

Cu o seară înaintea Carnavalului, tinerii se întâlnesc să-şi pregătească măştile. Dimineaţa, cete de feciori mascaţi colindă satul călări. Din alai fac parte acordeonişti, toboşari, trompetişti mascaţi şi nelipsita căruţă cu aragaz (foto) în care se pregătesc clătitele, pe care tinerii le oferă localnicilor primind în schimb făină, zahăr, ouă, vin sau bani. Dar aflaţi mai multe dacă ajungeţi la Prejmer în acest weekend.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite