Vegetarienii habotnici sunt predispuşi la anemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sabie cu două tăişuri. Asta se poate spune despre dietele vegetariene stricte. Pe de o parte, permit depurarea organismului de toxine, dar favorizează apariţia anemiei. Dacă nu

O sabie cu două tăişuri. Asta se poate spune despre dietele vegetariene stricte. Pe de o parte, permit depurarea organismului de toxine, dar favorizează apariţia anemiei.

Dacă nu mâncaţi ouă, carne sau produse lactate, aveţi foarte multe şanse să suferiţi de lipsa vitaminei B 12 din organism şi implicit de anemie pernicioasă (denumită şi anemia Addison). În plus, pentru ca această vitamină să fie absorbită este nevoie şi de o proteină secretată de celulele stomacului, denumită factor intrinsec. La ce este utilă vitamina B 12 şi ce poate cauza anemia, explică dr. Ezra E. W. Cohen, de la Secţia de Hematologie-Oncologie a Universităţii din Chicago (SUA).

Anemia manifestată prin deficienţa de vitamina B12 (ciancobalamină) duce la o scădere a numărului de celule roşii din sânge şi la apariţia anemiei pernicioase. Această vitamină este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi pentru producerea de celule. Ciancobalamina este un compus ce conţine cobalt şi joacă rolul de coenzimă în cadrul unor procese metabolice.

Principalele surse de vitamina B 12 sunt carnea, organele animale, ouăle şi produsele lactate. Pentru ca vitamina să fie absorbită în corp, trebuie să existe şi un factor intern, o proteină care este secretată de celulele din stomac.

Cauzele care pot genera acest tip de anemie sunt o dietă scăzută în produse care conţin vitamina B12 (spre exemplu, o dietă strict vegetariană care exclude carnea, peştele, produsele lactate şi ouăle), alcoolismul cronic. De asemenea, diferite afecţiuni sau intervenţii chirugicale în zona intestinului împiedică absorbţia (boala Biermer, pancreatita cronică).

Aporturile nutriţionale recomandate (Doza Zilnică Recomandată - prescurtat DZR) sunt de 1,5, în cazul femeilor, până la 2 micrograme pe zi, pentru bărbaţi. 100 de grame de friptură de vită conţin, spre exemplu, 2,4 micrograme de vitamina B12, adică DZR pentru un bărbat. Vitamina B12 se găseşte, de altfel, în majoritatea produselor de origine animală, îndeosebi în ficat rinichi, plămâni şi splină, peşte, ouă.

Este relativ stabilă la căldură (deci şi la prepararea termică) şi la aer, dar mai sensibilă la lumină şi la radiaţiile ultraviolete precum şi la acizi şi baze. Semnele carenţei în ciancobalamină sunt în general: oboseală generală, ameţeli, respiraţie dificilă (dispnee), pierderea apetitului (poftei de mâncare), scădere în greutate, tulburări hematologice (anemie megaloblastică), neuropsihiatrice, nevrită optică, inflamaţie a nervului optic, pierderi de memorie, labilitate a stării de spirit, depresie şi tulburări ale mucoaselor (limbă depapilată), tahicardie.

Poţi fi anemic fără să îţi dai seama

După cum arată şi dr. Ezra E. W. Cohen, în regimul vegetarian, aportul de fier este insuficient, de aceea este necesară suplimentarea lui cu legume şi fructe bogate în fier (spanac, sfeclă roşie), dar şi cu vitamina C, care se găseşte din plin în sucurile din fructe.

În regimul ovo-lacto-vegetarian (în care se consumă alături de vegetale ouă şi produse lactate), aportul de vitamina B12 poate fi asigurat de ouă, explică specialista americană. "Poţi fi anemic fără să prezinţi niciun semn de atenţionare", explică dr. Ezra. Însă, pe măsură ce globulele roşii se împuţinează, disconfortul se instalează treptat", atenţionează medicul.

De asemenea, carcinomul gastric este de trei ori mai frecvent la persoanele care prezintă o astfel de afecţiune, atenţionează dr. Ezra. În cazul vârstnicilor, la care absorbţia intestinală a vitaminei B12 este diminuată, un regim lipsit de carne şi alimente care conţin B12 este şi mai periculoasă, explică medicul american. În astfel de cazuri - când pacientul este hotărât să continue regimul vegetarian -, soluţia este administrarea parenterală (de obicei injectabilă) de vitamină B12.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite