Vedete şi politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce naşterea copilului Andreei Marin sau certurile Oanei Zăvoranu cu mama ei sunt subiecte de interes pentru multă lume, rămâne un mister. Slavă Domnului, se nasc zilnic milioane de

De ce naşterea copilului Andreei Marin sau certurile Oanei Zăvoranu cu mama ei sunt subiecte de interes pentru multă lume, rămâne un mister. Slavă Domnului, se nasc zilnic milioane de copii şi nu e ins pe lume să nu se fi certat vreodată cu părinţii lui. Dar aşa funcţionează natura umană. Ca români, avem vedetele pe care le avem. La fel şi politicienii, sunt ăştia care sunt.

Nenorocirea vine în momentul în care omul politic începe să se considere şi o mare vedetă. Nu mai are treabă cu administraţia, are treabă să se vadă toată ziua bună ziua pe prima pagină şi pe sticla televizorului. Cât timp face pe diva, e totul în regulă. Începe să creadă că planeta se învârte în jurul lui, că se pricepe la toate, că este lumea îi este la picioare.

Preşedintele Băsescu se foloseşte la maximum de beneficiile star-sistemului. A dansat cu ţigănci, a chefuit până în zori, şi-a pus fesul pe cap şi a pornit valvârtej prin ţară cu presa ciopor după el. Iubeşte camera de televiziune prin intermediul căreia îşi transmite emoţiile publicului avid să vadă ce-i mai face vedeta politică. Modelul nu l-a inventat Traian Băsescu.

Ironia sorţii face ca fondatorul PD, Petre Roman, să fi fost marea vedetă postdecembristă. Când intra Petre pe uşă, se opreau războaiele de ţesut în APACA! În anii care au urmat, n-am mai avut vedete la vârf. Iliescu, Văcăroiu, Năstase, Tăriceanu n-au căpătat acest statut.

Dacă Băsescu a ocupat scena, din partea guvernului, Ludovic Orban a căutat să fie contravedeta. S-a tăiat în chefuri mediatice cu Traian Băsescu, s-a luptat în luptă dreaptă cu preşedintele la televizor.

Slobod la gură la fel ca şeful statului, acid, iubit de organizaţia de femei a partidului, cântăreţ la chitară, Orban a intrat în folclor prin isprăvile sale.

Dar în acest dans pe sârmă e suficient să aluneci doar o singură dată. Vedetele căzute în dizgraţie sunt devorate de propriul public. Era să o păţească însuşi marele Băsescu în momentul în care a slobozit celebrele cuvinte "ţigancă împuţită". De partea cealaltă, a nonvedetelor, vi-l imaginaţi pe Cioloş în centrul unui megascandal dacă şi-ar fi boţit maşina în intersecţie? Dar face treabă ministrul Cioloş la Agricultură?

Uniunea Europeană zice că face. Atunci, problema României este dacă îşi permite să meargă mai departe pe formula politicianului-vedetă sau caută oameni politici anoşti, dar eficienţi. Poate avem nevoie de mai multă serozitate şi de mai puţin vedetism. La urma urmei, ajunge o măciucă la un car de oale. Dacă îi avem pe Zăvoranca sau pe Prigoană şi pe Bahmu`, ce ne mai trebuie aventurile lui Orban? Sau ale lui Băsescu?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite